Кошик
3782 відгуків
Дякуємо за довіру💛   💙

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:30 найближчого робочого дня (10.11).

вул. Ізюмська 5, Київ, Україна
Додати відгук
Eatofit
+380 (93) 997-67-47

Види рису, його користь, найкращі рецепти приготування

Види рису, його користь, найкращі рецепти приготування


Види рису, його користь, найкращі рецепти приготування

Рис, відомий як основа харчування та гастрономії в деяких культурах протягом усієї історії та по всьому світу, –  це злак, який отримав таке визнання завдяки своїй поживній цінності.

Користь рису

Рис так широко використовується завдяки перевагам основного зернового продукту, що сприяє повноцінному харчуванню.

 

Уточнюючи, який рис найкорисніший, розгляньте його переваги.

  1. Завдяки високому вмісту вуглеводів, рис є джерелом енергії для тіла та мозку, допомагаючи оптимізувати фізіологічні процеси.

  2. Рис – джерело вітамінів та мінералів, таких як вітамін B, вітамін E, кальцій, залізо, магній, калій, фосфор та цинк. Ці поживні речовини сприяють здоровому обміну речовин та підтримують імунну систему.

  3. Оскільки рис не дуже жирний і багатий на клітковину, він сприятливо впливає на здоров'я травної системи, покращуючи засвоєння поживних речовин і забезпечуючи почуття ситості, запобігаючи запорам і благотворно впливаючи на кишкову мікрофлору.

  4. Завдяки вмісту клітковини, здатності викликати почуття ситості та відсутності глюкози, рис перетравлюється повільніше. Це, у свою чергу, сприяє більш помірному засвоєнню цукру та холестерину. Оскільки рис не містить холестерину та натрію, він сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань.

  5. Підходить для профілактики раку. Клітковина, що міститься в рисі, має високу абсорбуючу здатність, тому при вживанні в їжу вона може бути корисною для поглинання деяких канцерогенних частинок.

Вам варто включити цю смачну кашу до свого раціону, дізнатися, як правильно варити рис, його види, рецепти приготування, як смачно зварити рис для суші, плову, різотто, скільки варити рис, і яка пропорція рису і води найбільш підходяща для тієї чи іншої страви.

Різновиди рису

У світі є понад 40 000 видів рису. Усі вони є джерелом енергії, зміцнюють імунну систему та сприяють травленню. Вони також містять мало жиру та багато натрію, забезпечуючи організм вуглеводами та рослинними білками.

Невипадково рис є частиною кулінарних традицій багатьох країн, і деякі з найвідоміших рецептів ґрунтуються на ньому, особливо в середземноморській культурі. Тому є безліч прикладів, серед яких найвідоміші плов у Грузії, різотто в Італії чи суші в Японії.

Весь рис отримують з однієї й тієї ж рослини, але не всі види рису однаково підходять для приготування їжі. Різні сорти вимагають більше або менше часу на приготування в залежності від вмісту крохмалю, форми, способу і місця приготування. Дізнайтеся, який рис краще, пропарений або звичайний, для плову, виберіть основний інгредієнт для різотто або суші, розглянувши його різновиди.

Як готувати рис

Залежно від ботанічного сорту чи походження існує: індійський рис (з довгими, тонкими та щільними зернами) та японський (з більш товстими та короткими зернами).

  1. Довгий рис. Рис довгозернистий можна зустріти таких сортів, як рис басматі, рис ферріні або рис жасмін. Ці сорти містять велику кількість крохмалю (до 20%) і після варіння утворюють пухкі, щільні та еластичні зерна. Довгозернистий рис зазвичай використовується для салатів і багатьох страв азіатської кухні, тому, вибираючи, який рис для плову підійде найбільше, впевнено віддавайте перевагу йому.

  2. Короткий рис. Серед короткозернистих сортів рису виділяються рис Арборіо та Віалоне Нано. Обидва мають майже сферичну форму і легко склеюються один з одним, залишаючись компактними за кімнатної температури. Цей вид рису ідеально підходить для приготування суші або різотто, причому найкращим варіантом для останнього є Арборіо. Ви обов'язково знайдете ці види у багатьох рецептах рису для суші.

  3. Середній рис. Середньозернистий рис містить близько 15% амілози і після варіння стає м'яким, трохи липким. Серед цього виду рису виділяються сорти Карнаролі та Бомба. Останній варіант завдяки своїй здатності добре вбирати рідину, не рватися, найчастіше використовується майстрами малювання. Паелья, запечений рис, вершковий рисовий пудинг — ось деякі з рецептів, у яких рис Бомба практично обов'язковий.

Таким чином, можна виділити три найбільш поширені на ринку типи рису: довгозерний, середньозерний і короткозерний.

Який рис буває за кольором, ароматом або текстурою

 

Іноді вибір того чи іншого виду рису залежить від того, чи хочемо ми надати страві особливого аромату або текстури. У цьому випадку слід розглянути різні види рису, класифікуючи їх за кольором, ароматом або текстурою. 

  1. Ароматні риси. Багато сортів довгозернистого рису також ароматні та виділяють помітний запах при приготуванні. Серед найпоширеніших — жасміновий рис і тайський рис, який найчастіше використовується в індійській кухні і для приготування знаменитого турецького рису для плову.

  2. Клейкий рис. Також відомий як рис моті, це один із найчастіше використовуваних видів рису в солодких стравах, оскільки після приготування він стає трохи липким. З цього сорту рису також готують рис з манго та кокосом, типовий для тайської кухні, або клейкий рис (наприклад, банановий та апельсиновий). Не знаєте, який рис потрібен для суші? Сміливо віддавайте перевагу цьому виду.

  3. Пігментований рис. Дуже корисно, якщо ви хочете додати трохи кольору гарніру. Пропарений рис, або золотистий рис, характеризується жовтуватим кольором і оскільки він вбирає менше води, добре переносить розігрів. Серед пігментованих сортів рису можна виділити також сорти, що мають фіолетовий або червоний відтінок, як рис Червоний. Серед них виділяється рис Червоний дезіра або рис Венере — рис чорний, що ідеально підходить для приготування смажених страв з рибою і морепродуктами.

Всі види відрізняються своєю індивідуальністю і кожен з них заслуговує на увагу, допомагаючи розкрити барвистість тієї чи іншої страви.

Скільки варити рис за способом обробки

Рис також можна розділити на цільнозерновий та білий. Цільнозерновий рис більш натуральний, оскільки не піддається значній обробці, тоді як білий рис позбавлений висівок і зовнішньої оболонки.

 

  1. Коричневий рис. Всупереч поширеній думці, рис нешліфований бурий сам собою не є окремим сортом рису, а може бути отриманий з усіх розглянутих раніше видів. Зерно необхідно залишити нешліфованим, зберігши частину висівок та зовнішньої оболонки. Його можна використовувати практично у будь-якому рецепті. Вибираючи, який рис для різотто підійде краще, можете віддати перевагу саме йому.

  2. Пропарений та попередньо приготовлений рис. Пропарений рис — білий, висівки з нього видаляються водою під час легкого варіння. Попередньо приготовлений рис піддається термічній обробці для полегшення та скорочення часу його подальшого приготування.

В обох випадках, ці сорти рису більш засвоюються, хоч і гірше вбирають бульйон, тому страви, в яких вони використовуються, зазвичай менш смачні. Зате ви отримаєте рис, який добре перетравлюється і не розварюється.

Як варити рис для різних страв

Якщо ви не знаєте, як варять рис для суші та інших страв, або пропорції рису, для цього ознайомтеся з кількома простими рецептами, які допоможуть вам отримати гастрономічну насолоду.

Як варити рис для суші

Перед приготуванням рису важливо ретельно промити крупу, щоб видалити крохмаль. Для цього помістіть рис у миску, залийте холодною водою, ретельно промийте та злийте воду через сито. Повторіть цей процес сім разів. Вперше вода буде дуже каламутною, а востаннє майже прозорою, що означає, що рис був промитий належним чином. Після цього залиште рис у ситі на 15 хвилин.

 

Після цього пересипте рис в каструлю з кришкою, додайте 600 мл холодної води, накрийте кришкою і збільшіть вогонь до максимуму. Скільки вариться рис, не можна визначити на око. Як тільки вода закипить, зменшіть вогонь до мінімуму та варіть 20 хвилин, не відкриваючи кришку.

Через 20 хвилин вимкніть вогонь і, не знімаючи кришки, залиште рис на 15 хвилин. Тільки після цього зніміть кришку і перекладіть рис у пластиковий контейнер (у металевому контейнері рис продовжить варитися і може перетворитися на кашу). Ретельно перемішайте рис з оцтом, цукром та сіллю та відкладіть для приготування суші. Із цим керівництво вивчити, як варити рис для суші, нескладно.

Як правильно варити рис для плову

 

 

Для приготування плову завжди використовується довгозерний рис, наприклад, басматі, рис Лазер, пандан або суміш рису. Як варити рис?

  1. Додайте в сковороду 150 г довгозернистого рису, перемішайте і готуйте протягом 1 хвилини, щоб зерна вкрилися олією.

  2. Влийте 300 мл овочевого бульйону, накрийте кришкою каструлю і варіть рис 15 хвилин на середньому вогні. Після цього часу рис вбере весь бульйон.

  3. Дайте постояти 5 хвилин. Спробуйте, приправте до смаку і розмішайте виделкою, щоб розпушити зерна.

Рис готовий до подачі як гарнір або для продовження приготування плову.

Який вибрати рис для різотто

Для приготування справжнього різотто найкраще підійде рис Арборіо середньої зернистості. Перед тим як варити рис, правильно розрахуйте співвідношення рису та бульйону: бульйону завжди має бути втричі більше, ніж рису.

 

Якщо ви віддаєте перевагу рису, приготовленому трохи більше «аль денте», скоротіть час варіння, але спробуйте його, перш ніж знімати з вогню. Хоча загальний час приготування становить 16-18 хвилин, слід враховувати й інші фактори, такі як кількість рису, потужність плити і навіть тип сковороди, що використовується. Найкраще стежити за рисом і куштувати його, коли він, на вашу думку, готовий.

Тож, ви бачите, що є широка різноманітність сортів рису, а приготувати смачні страви з них не складно.