Кошик
3782 відгуків
Дякуємо за довіру💛   💙

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:30 найближчого робочого дня (10.11).

вул. Ізюмська 5, Київ, Україна
Додати відгук
Eatofit
+380 (93) 997-67-47

Масло ГХІ – чим корисний цей продукт

Масло ГХІ – чим корисний цей продукт

Масло ГХІ – чим корисний цей продукт

Серед суперфудів останніх років, якими так захоплюються прихильники здорового способу життя, що вважаються чи не панацей від усіх хвороб та еліксирами безсмертя, далеко не останнє місце посідає топлене масло ГХІ. Це дуже популярний продукт у кулінарії країн Південно-Східної Азії. Причому в Індії його вживають не тільки в їжу, а й використовують у важливих релігійних ритуалах, як символ чистоти та достатку. Найдавніша наука про здоров'я — Аюрведа — називає його «рідким золотом» або «золотом Аюрведи». Так що ж таке масло ГХІ, і чи справді воно настільки чудодійне?

Масло ГХІ, що це

 

Масло ГХІ — це топлене особливим чином масло з вершків, отриманих з молока рогатої худоби. Причому не тільки коров'ячого, як багато хто звик вважати. ГХІ з козиного масла, з молока буйвола та вівці дуже популярно в азіатських країнах. Чому топлене масло називається ГХІ? Перекладається слово «ГХІ» просто – «жир». Як приготувати топлене маслоГХІ придумали приблизно 5000 років тому, імовірно в Індії. Це один із найдавніших продуктів харчування. Звичайне масло може швидко псуватися, але, якщо його правильно перетопити, топлене масло ГХІ в домашніх умовах, без підвалу і холодильника, зберігатиметься роками, залишаючись свіжим і корисним для здоров'я.

В чому різниця між топленим маслом і маслом ГХІ

 

Але постає питання, адже у слов'янській культурі теж є топлене масло. У чому різниця між топленим маслом та маслом ГХІ? А різниця величезна:

  1. Звичайне топлене масло готується зі свіжого вершкового масла. Тому воно має солодкуватий смак і називається солодко-вершковим. Це навіть написано на упаковці. Для ГХІ вершки беруться трохи заквашені. Смак виходить кислувато-солодким. Тільки дуже досвідчені майстри, які ідеально знають свою справу, знають, як приготувати масло ГХІ так, щоб вона дійсно стала надзвичайно смачною та корисною для здоров'я.

  2. Топлене масло готують 1-2 години. Його просто розтоплюють і дають знову застигнути. Скільки топити ГХІ, знають лише майстри своєї справи. На мінімальному вогні воно має бути 5-6 годин. За цей час вода, лактоза та казеїн повністю випаровується. Потім його кілька разів проціджують. В результаті залишається лише чистий, напівпрозорий молочний жир. Тому ГХІ — це справжній порятунок для тих, хто не переносить лактозу.

  3. Масло ГХІ та топлене масло різницю мають і на смак. Зрозуміти це можна лише спробувавши те й інше. Справа в тому, що в процесі приготування молочний цукор карамелізується, і продукт набуває дивовижного солодко-горіхового смаку з карамельним післясмаком, за який його так цінують гурмани. Колір стає яскраво-жовтим із медовим відтінком.

  4. ГХІ має набагато приємніший аромат, ніж топлене масло, яке іноді віддає запахом молока, що довго зберігається.

  5. ГХІ має дуже високу температуру димлення 250-270 градусів, що робить його ідеальним для приготування їжі.

Але не тільки за чудовий смак цінують цей продукт з давніх-давен. Масло ГХІ та користь її феноменальні для людського здоров'я.

Топлене масло ГХІ — користь та шкода для людського здоров'я

Найдавніша наука про здоров'я, Аюрведа, багато століть тому знала про те, чим корисна топлене масло ГХІ, і використовувала його для лікування різноманітних хвороб. Зокрема:

  1. Цей продукт не містить казеїну, що є сильним алергеном. А тому його можна вживати тим, у кого алергія на молоко, а також протипоказані глютен та лактоза.

  2. Містить ненасичені жирні кислоти, уповільнює процеси старіння організму.

  3. Покращує пам'ять, здатність концентруватися, засвоювати інформацію та роботу головного мозку та нервової системи в цілому.

  4. Вміст масляної кислоти покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

  5. Велика кількість вітаміну А, що міститься в ГХІ, зміцнює імунітет, підвищує гостроту зору, омолоджує шкіру, роблячи її гладкою та пружною. Косметологи добре знають масло ГХИ і як використовувати його для масажу та основи засобів для догляду за шкірою, волоссям та нігтями. Недарма його називають найдавнішим еліксиром молодості.

  6. Вміст значної кількості вітаміну Е захищає організм від вільних радикалів і є захистом від артриту, катаракти, атеросклерозу, раку шкіри, захворювань серцево-судинної системи.

  7. Наявність бутіратної кислоти дає можливість застосовувати продукт для лікування опіків, набряків та інших уражень шкіри.

  8. Має протизапальну дію.

  9. Кон'югована лінолева кислота підтримує роботу серця та зменшує кількість жиру в організмі.

  10. Має низький глікемічний індекс та корисно при діабеті.

  11. ГХІ зміцнює кістки, захищає від остеопорозу.

  12. Незважаючи на високий вміст жиру, ГХІ користь приносить і тим, хто стежить за своєю фігурою. Поліненасичені жирні кислоти, що містяться в ньому, є своєрідними провідниками, що доставляють корисні речовини в клітини і посилюють їх метаболізм. Налагоджується функція шлунково-кишкового тракту, зникають запори.


Розібравши те, масло ГХИ чим корисне воно, не можна не згадати про можливу шкоду. Адже немає продуктів, рекомендованих всім.

Олія ГХІ шкоду може завдати

• тим, хто схильний до діареї;

• страждають на захворювання печінки та жовчовивідних шляхів;

• хворим на панкреатит, особливо в період загострення;

• хворим із загостреннями виразки шлунка та гастриту;

• дітям віком до 3-х років;

• хворим із доброякісними та злоякісними новоутвореннями.

Протипоказань небагато, але вони є. Це потрібно враховувати, починаючи вживати продукт у лікувально-профілактичних цілях. Для решти масла ГХІ користь неоціненна і тільки покращить стан здоров'я.

Як зробити топлене масло ГХІ в домашніх умовах 

Приготувати топлене масло ГХІ вдома можна, але для цього потрібно багато часу та зусиль. ГХІ топлене масло рецепт має не зовсім простий. Воно включає тільки якісне натуральне вершкове масло і нічого більше. Топлене ГХІ 1 л виходить приблизно з 1,5 кг вершкового масла з високою жирністю. Дуже зручно готувати ГХІ в мультиварці. Достатньо покласти масло і томити там 8 годин при температурі 80 градусів. Масло розділиться на три шари – скоринку, жовтий та рідкий, білий шар. Корочку треба зняти та використовувати для приготування страв. Жовтий шар – це і є знамените ГХІ. Білий шар можна вилити.

Якщо мультиварки немає, знадобиться товстостінний сотейник, бажано чавунний, але підійде і з нержавіючої сталі. В алюмінієвій масло може пригоріти. Вершкове масло потрібно залишити на ніч за кімнатної температури, а потім нарізати в сотейник шматочками. Потім поставити на середній вогонь та довести до кипіння з відкритою кришкою. Після цього нагрівання зменшити до мінімуму. Масло має повільно булькати, а на поверхні з'явиться пінка. Її потрібно зібрати та використовувати для заправки каш. Спочатку масло буде каламутною, з білими пластівцями. Потім посвітлішає, набуде медового кольору і стане прозорою настільки, що буде видно дно сотейника. У цей момент нагрівання слід припинити. Зазвичай процес займає 2-2,5 години. Далі його потрібно обережно процідити у підігріті керамічні або скляні банки та остудити на повітрі. Консистенція стане щільно-м'якою звичного темно-жовтого кольору. Масло ГХІ у склі краще зберігати в холодильнику або в підвалі, але і при кімнатній температурі вона залишається свіжою і не втрачає своїх властивостей кілька місяців.

Щоб оцінити, чим корисна топлене масло ГХІ, дорослому вистачить 1 чайної ложки на день. Дітям достатньо й половини. Можна класти його в каші, тісто, мазати на бутерброди. Особливо смачне картопляне пюре з маслом ГХІ. Спробуйте та оцініть її корисні та оздоровчі властивості.