Кошик
2173 відгуків
🐇Замовлень море - ми на хвилі! Щасливого Великодня!
вул. Ізюмська 5, Київ, Україна
Додати відгук
Eatofit
+380 (93) 997-67-47

Що таке какао продукти та як їх виготовляють

Що таке какао продукти та як їх виготовляють

Що таке какао продукти та як їх виготовляють

Одним із найпопулярніших напоїв та десертів являється какао. Воно може бути гірким, солодким або кислим, завдяки чому кожен може знайти ідеальний варіант для себе. Окрім смаку, воно володіє низкою позитивних властивостей, які допомагають підтримувати організм та настрій в тонусі.

Дізнатися, наприклад, порошок або какао масло з чого роблять, і які бувають різновиди, необхідно для розуміння його застосування. А також визначення коефіцієнта користі.

Какао продукти – що це, як і що роблять із какао бобів

Простими словами, какао продукти – це те, що виготовляють із какао-бобів, які являються плодами какао-дерева. Самі по собі вони гіркі, тому після збору повинні пройти ферментацію. Вона триває максимум тиждень, щонайменше три дні, що також дозволяє повністю розкрити аромат плоду. Після цього їх висушують, чистять та обсмажують, знімаючи оболонку. Отриманий результат подрібнюється, що дозволяє отримати головний продукт — крупку.

З неї виготовляються інші какао продукти:

  • терте – крупку подрібнюють і перетворюють на пасту;

  • масло та порошок – терту сировину піддають великому тиску, унаслідок чого вона розділяється на жир (масло) і сухий залишок (порошок);

  • шоколад – багатьом досить цікаво, з чого роблять шоколад, адже він буває різних видів, але загальна структура одна – це суміш молока, цукру, масла та тертого какао.

Кожен вид широко використовується в кулінарії для приготування різноманітних десертів, випічки, плиток та напоїв, у тому числі алкогольних. Враховуючи, з чого роблять какао, його також застосовують у фармацевтиці, традиційній медицині та образотворчому мистецтві.

Класичний какао порошок із чого роблять, як, його різновиди

З чого роблять какао порошок вже відомо – з бобів. За допомогою їх сушіння, смаження, подрібнення та тиску можна отримати необхідну суху масу.

Але цікаво детально розібратися, як роблять какао порошок, а саме в технологічних нюансах:

  • для досягнення максимального аромату та покращення смаку (відібрати зайву гіркоту) обсмажування проводять при температурі від +120°С до +150°С;

  • перед отриманням крупки вже обсмажені боби необхідно очистити від лушпиння;

  • із загальної маси тертого какао приблизно 55% становитиме масло, для отримання якого вона піддається пресу;

  • після пресування виходить макуха, яку необхідно подрібнити.

Макуха – це те, з чого роблять какао порошок. Причому, чим дрібніший його помел, тим вищий показник розчинності. Він може бути двох видів:

  • натуральний (класичний) – не має спеціальної обробки, володіє рівнем кислотності від 5.2 до 6 і має досить терпкий смак;

  • алкалізований – щоб знизити рівень кислотності в межах від 6.2 до 8, його піддають додаткової обробки лугом, відрізняється м'яким смаком, глибиною чорного кольору та більш високим показником розчинності.

Для випічки та шоколаду найчастіше використовують другий вид. Перший частіше використовується в якості добавки в каву, смузі, йогурти та інше. Ще його часто застосовують у косметичній сфері. Він являється популярним компонентом в різних масках чи скрабах.

Корисне какао масло як роблять, навіщо, яке буває

Багато любителів солодкого завжди цікавило, з чого роблять какао масло, адже про нього ходять досить дивні стереотипи. Наприклад, що це не природний продукт, що воно шкідливе, надто калорійне і тому подібне.

Зрозуміти, як роблять масло какао, досить просто:

  • крупку піддають пресу;

  • важливо використовувати прес саме з великим тиском, якщо його буде недостатньо, то маса вийде неякісною;

  • після віджимання його необхідно відфільтрувати, видаляючи дрібні частинки какао;

  • при необхідності, його можна рафінувати для видалення невідповідного кольору та запаху;

  • наприкінці його також охолоджують, розливають по формам;

  • пакується масло в блоки типових габаритів.

Виходячи з того, як роблять какао масло, можна зробити висновок про наявність всього двох його видів:

  • рафіноване – те, що пройшло очищення, відрізняється відсутністю аромату та кольору, підходить для застосування в медицині та косметології;

  • нерафіноване – максимально натуральне, володіє шоколадним кольором та ароматом.

Знаючи, масло какао з чого роблять і до якого типу воно відноситься, можна визначати його застосування. Перше часто беруть для фармацевтичних та косметичних цілей, а друге – для кулінарії.

Виняткова екологічність, або з чого роблять справжній шоколад

Розбираючись, як роблять шоколад із какао бобів, варто запам'ятати, що для його приготування використовуються лише натуральні інгредієнти. В його основу входить терте какао для отримання максимально насиченого аромату та смаку. Щоб плитка добре плавилася у роті і була ніжною, додають какао-масло.

До складу також входять:

  • молоко – це надає м'якого вершкового смаку;

  • цукор – незважаючи на обсмажування, шоколад досить гіркий, тому його необхідно підсолодити;

  • лецитин – виступає в якості емульгатору для отримання однорідності суміші та поліпшення її текстури, зазвичай беруть соняшниковий або соєвий тип.

Але як роблять шоколад із сильним, але приємним запахом та стійким смаком? Вся справа в ароматизаторах. За своєю природою какао дуже добре вбирає запахи в процесі виготовлення, тому майстри додають натуральні ароматизатори. Наприклад, досить часто шоколад крафтовий має у складі ваніль або корицю.

Справжній білий шоколад із чого роблять

Не секрет, із чого роблять білий шоколад, адже він складається із стандартної шоколадної маси. Відмінністю від чорного варіанта являється основа (масло, а не тертий), використання сухого молока або вершків замість рідкого молока і менший відсоток вмісту самого какао (але більше 20% масла), в порівнянні з чорним (для якого властиво 70% і більше вмісту тертого какао).

Як роблять білий шоколад поетапно:

  • масло піддається спеціальному очищенню, яке дозволяє позбавитися темного пігменту, що надає йому молочно-жовтого кольору;

  • далі всі компоненти маси змішуються до однорідного стану;

  • потім настає процес коншування (за своєю суттю, це постійне перемішування з нагріванням), завдяки якому суміш виходить однорідною та гладкою;

  • наступний крок найважливіший для споживача – темперування – це поступове нагрівання та охолодження, яке дає правильну кристалізацію жиру, що дозволяє отримати такі характеристики, як твердість плитки, характерний хрускіт при розломі, візуальний блиск та можливість легкого відламування шматочків;

  • нарешті, отриманий результат розливається по формах і відправляється остигати в холодильник, після чого фасується по упаковках.

Важливо запам'ятати, із чого роблять білий шоколад. Адже якщо до складу входять ненатуральні компоненти або рослинні чи пальмові масла – то це вже не шоколадка, а її підробка.

Пористий шоколад як роблять, щоб танув у роті

Для нього береться типова маса, до складу якої входить масло какао та терте, цукор, емульгатор, ароматизатор. Для молочного та білого виду також додають молоко. Вони проходять ті самі етапи змішування, коншування, темперування та упаковки. За винятком етапу, який безпосередньо надає масі бульбашки.

Особливістю того, як роблять пористий шоколад, є процес спінювання. Його можна провести двома способами.

  1. За допомогою введення газу. Цей сучасний метод відомий під назвою газація. Його основним завданням є введення азоту або вуглекислого газу в рідкий шоколад перед розлиттям по формам. Після розподілу суміші по формам тиск знижується, тому газ утворює дрібні бульбашки. Така суміш досить швидко охолоджується та застигає з уже знайомою нам пористою структурою.

  2. За допомогою введення повітря. Цей класичний метод називається вакуумним. Форми з рідким шоколадом поміщаються у спеціальні вакуумні камери, яким властиве різке зниження тиску. Завдяки цьому повітря розчиняється в шоколаді та розширюється, що надає плитці пористої структури. Коли тиск приходить у нормальний стан, шоколадка застигає з чітко утвореними бульбашками.

Відрізнити якісну пористу шоколадку від підробки досить легко. У першої бульбашки невеликого розміру і рівномірно розташовані, а друга має неоднорідну бульбашкову текстуру.

Шоколад крафтовий як вид мистецтва

У будь-якій сфері ручна робота високо цінується, і виробництво шоколаду це не оминуло стороною. Тому крафтові варіанти відповідають декільком критеріям:

  • максимально ручне виготовлення;

  • жодних замінників какао-жиру;

  • початкова сировина (боби) беруться лише високої якості;

  • кінцевий результат повинен повністю розкривати ароматну та смакову палітру продукту;

  • повна відсутність масового виробництва (допускаються обмежені у кількості партії);

  • абсолютна унікальність та ексклюзивність.

Упаковка такого шоколаду зазвичай виконується з авторським оформленням. Найчастіше для неї використовується екологічний матеріал, який можна перероблювати. Сама плитка також може бути створена в унікальній та/або запатентованій формі.

Чорний, молочний або білий крафтовий шоколад завжди має лише натуральні компоненти у складі, і весь виробничий процес повністю контролюється та проводиться людиною. Досить рідко якийсь етап може бути автоматизований.

Корисне какао з чого роблять і які його властивості

Справжнє какао виготовляється із відповідних бобів, без додавання цукру та інших продуктів. Воно не піддається хімічним обробкам, лише механічним, тому зберігає свої початкові мікроелементні характеристики. Завдяки цьому воно володіє досить унікальними для здоров'я властивостями.

До складу какао входять:

  • флавоноїди – сприяють кращій мозковій роботі, покращують кровообіг;

  • триптофан і теобромін – відповідають за стимуляцію вироблення серотоніну, що допомагає у боротьбі з депресією, втомою, поганим настроєм та іншим;

  • антиоксиданти – в порівнянні з зеленим чаєм, їх рівень в 4 рази більший, вони покращують шкірний покрив;

  • поліфеноли – уповільнюють старіння та знижують ризик розвитку онкології;

  • залізо, цинк та магній – зміцнюють імунну систему, сприяють кращому відновленню після хвороб;

  • кофеїн та теобромін – дають додаткову енергію, підвищують витривалість;

  • клітковина – корисна для шлунково-кишкового тракту, що сприяє функціональності кишечника.

Крім іншого, воно також:

  • підвищує рівень хорошого холестерину, знижує кількість поганого;

  • знижує тиск;

  • захищає шкіру від ультрафіолетових променів;

  • сприяє розвитку корисних бактерій у кишечнику;

  • допомагає боротися із запорами та діареєю;

  • покращує здатність до м'язового відновлення після інтенсивних навантажень.

Цікавий факт, який доведений вченими: ті, хто регулярно вживають напої чи страви з какао, рідше страждають на серцево-судинні захворювання та мають знижену ймовірність розвитку Альцгеймера.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner