Кошик
2168 відгуків
🐇Замовлень море - ми на хвилі! Щасливого Великодня!
вул. Ізюмська 5, Київ, Україна
Додати відгук
Eatofit
+380 (93) 997-67-47

Корисне борошно

Корисне борошно

Корисне борошно

Борошно. види та застосування ...і трохи цікавих фактів:-) / Випічка /  Кукорама — смачні рецепти!

Народна мудрість стверджує, що хліб – усьому голова. А печуть його з борошна, яке є основою багатьох страв. Цей поживний і корисний порошок роблять із різних видів злаків, що визначає його властивості та цінність для здоров'я людей.

Як роблять борошно

Виробництво борошна – це тривалий та складний процес. Потрібно виростити, зібрати, очистити та підготувати зерно. Потім його дроблять і розтирають на порошок. Після цього борошно поділяють на помел грубий, напівгрубий та гладкий. Від цього залежить сфера застосування:

  • гладке борошно придатне для випікання;

  • напівгрубе йде на приготування бісквітів та дріжджового тіста;

  • грубий помел ідеальний для пельменів, галушок та макаронів.

Тонкі та м'які сорти йдуть на тістечка та кекси. Тверді сорти використовують для пасти. Є спеціальні хлібні склади. Але борошно роблять не лише із пшениці.

Різне зерно – різне борошно

Все про муку — Два зайці

У наші дні стало доступне борошно різних видів: від звичного пшеничного до екзотичного  кокосового.

Класичне борошно з пшениці. Даремно багато людей виключають пшеничне борошно зі свого раціону. Воно дуже корисне завдяки великому вмісту клітковини, вітамінів В1, В3 і В5, білка, кальцію, заліза, бета-глюканів та інших корисних елементів. Воно допомагає схуднути, підтримує здоров'я серця та травлення, контролює вміст глюкози у крові.

Борошно із цільного зерна. Для виготовлення у роботу йде все: зерна, оболонки, зародки. Завдяки цьому порошок містить більше корисної клітковини, антиоксидантів, вітаміну Е, заліза, магнію та інших корисних компонентів. Таке борошно покращує травлення, зменшує рівень холестерину в крові та ризик розвитку патологій серця та судин.

Гречане борошно. Гречка містить багато білка, клітковини, заліза, марганцю, магнію, фосфору та інших мікроелементів. Борошно з неї корисне для хворих на серцево-судинні захворювання та ефективно зменшує вміст глюкози в крові.

Борошно з мигдалю. Мигдальне борошно часто використовується для заміни пшеничного. Для його приготування горіхи чистять, сушать та перемелюють. В результаті виходить мигдальне борошно, користь якого важко переоцінити. У ньому немає глютену, міститься багато вітаміну Е, цінних жирів, клітковини та мікроелементів. Його радять для здоров'я мозку та коригування вмісту в крові холестерину.

Вівсяне борошно. Овес — це справжня криниця вітамінів групи В, калію, магнію, розчинної клітковини. Для виготовлення борошна його перетворюють на пластівці та перемелюють на порошок. У такому вигляді продукт ідеально підходить для діабетиків, допомагає покращити травлення та роботу серця та судин.

Борошно з екзотичних кокосів. Калорійний дрібний та м'який порошок – це гіпоалергенне кокосове борошно з солодким смаком. Щоб приготувати його, м'якоть кокосів сушать, подрібнюють і перемелюють. Мікроелементи, білок, клітковина, корисні жири в кокосовому борошні приносять користь для обміну речовин і для боротьби із запаленнями.

Житнє борошно. Користь чорного житнього хліба є загальновідомою. Таке борошно багате на клітковину, мінерали та вітаміни групи В, що особливо цінно для людей з високим рівнем глюкози в крові та проблемами травлення.

Кукурудзяне борошно. Цей продукт є унікальним джерелом антиоксидантів, каротиноїдів, вітаміну С, клітковини. Воно корисне для очей та попереджає розвиток хронічних хвороб.

Амарантове борошно. Повертається до нашого раціону амарантове борошно, що несе велику користь і дуже малу шкоду. Воно містить сквален, знаменитий протираковим та протизапальним впливом. Безглютенове амарантове борошно і крупа багаті на залізо та різноманітні мінерали. Воно має у складі клітковину, амінокислоти, вітаміни В і Е, антиоксиданти. Поживне амарантове борошно приносить користь імунітету та зміцнює кістки.

Борошно із зерен льону. Всі знають про користь лляної олії, але й льняне борошно неймовірно цінне. Воно містить омега-3 жирні кислоти, антиоксиданти, багато білка та клітковини. Високий вміст селену, фосфору і магнію в льняному борошні приносить користь обміну речовин, опорно-рухової системи, імунітету. Воно корисне для травлення, серця, росту та регенерації тканин. Цінне борошно з льону, чию користь важко переоцінити, перешкоджає розвитку онкологій та запалень, підтримує роботу мозку. З його допомогою можна контролювати гормональний баланс, зменшити прояви ПМС, регулювати вагу та покращити красу волосся та шкіри. При використанні в раціоні льняного борошна переоцінити його користь для жінок важко.

Рис – це не лише каша. З перемеленого коричневого або білого рису виходить корисне рисове борошно без глютена. Його використовують як загусник, додають у хліб для отримання хрусткої скоринки і застосовують у різних стравах. При цьому не викликає сумнівів користь рисового борошна для здоров'я людини. Воно багате на цинк, магній, залізо, вітаміни групи В, легко засвоюється і не дратує шлунок. Безглютенове рисове борошно приносить користь тим, хто потребує контролю вмісту глюкози в крові.

Конопляне борошно. Конопляне борошно унікальне за своїм складом. Його роблять із насіння харчової коноплі і отримують коричневий порошок із зеленуватим відтінком. Користь конопляного борошна пояснюється великим вмістом амінокислот, незамінних жирних кислот омега-3 та омега-6, клітковини, антиоксидантів, вітамінів В, С, Е, Д, К, Н та РР, заліза, цинку, фосфору та інших мінералів. Вміст хлорофілу допомагає очищати та відновлювати нормальний склад крові. Конопляне борошно стане джерелом великої користі для будівництва та оновлення тканин, боротьби із запаленнями, підтримки імунної системи та енергетичного обміну. Воно добре доповнить дієту при захворюваннях серця, травлення, діабеті.

Борошно із сої. Відмінною заміною пшениці вважається корисне і доступне соєве борошно. Його одержують, перемелюючи боби та шрот сої, і отримують кремовий або білий порошок, іноді з помаранчевим відтінком. Соєве борошно може принести багато користі. Це цінне джерело білка та ізофлавоноїдів, вітамінів В та Е, магнію, заліза, кальцію, калію та клітковини. Соя містить мало жирів. З її допомогою можна вирішити проблеми травлення, серця та судин, покращити енергетичний обмін, зменшити вміст у крові холестерину, запобігти розвитку онкологій.

Справжнє диво – розторопша. Незвичайне борошно розторопші може вирішити проблеми печінки за допомогою силімарину, який міститься у ній у великій кількості. Антиоксиданти, вітаміни А та Е допомагають продовжити молодість та попередити виникнення пухлин. Вітаміни Д і К зміцнюють опорно-рухову систему та імунітет. Клітковина та поліненасичені жирні кислоти покращують травлення та роботу серця, виводять шкідливі шлаки, регулюють рівень глюкози та холестерину, усувають запалення та загоюють рани. Щоб борошно розторопші принесло користь, помітно виправило здоров'я та покращило стан шкіри, достатньо приймати 1-2 столові ложки на день у випічці, коктейлях або у вигляді добавки в будь-які страви.

Спельтова, ячмінна, горохова, бананова, тапіокова, з нуту, каштанів — у світі роблять різні види борошна та користь від них безперечна.

Як вибрати борошно

Мука: виды, сорта, состав, калорийность, как выбрать, польза и вред

Якість борошна будь-якого виду залежить від того, як його обробляли, перевозили та зберігали. У того самого виробника продукт у різних пачках може відрізнятися. Тому варто звертати увагу на деякі деталі:

  • потрібно відкрити пачку – в якісному борошні не повинно бути домішок;

  • запах хорошого продукту досить приємний і не має відтінків цвілі та вогкості;

  • на дотик порошок має бути шовковистим і сухим, похрумкує при стисканні та прилипає до шкіри;

  • на смак борошно має бути прісним і трохи солодкуватим, без відчуття гіркоти чи кислоти.

Зберігати пачку краще у темній прохолодній шафі, у герметичній ємності. Борошно пшеничне можна зберігати близько 1 року, а горіхові і цільнозернові різновиди краще тримати у холодильнику та використовувати протягом 2 місяців.

Видів борошна безліч. Всі вони мають свій унікальний смак та набір корисних для здоров'я якостей. Постійно з'являються нові різновиди, навіть овочеві та фруктові з незвичайним смаком та текстурами. Не варто піддаватися стереотипам – вони докорінно неправильні. Експериментуйте та насолоджуйтесь незвичайним смаком хліба та випічки з користю для фігури та здоров'я. І пам'ятайте — все добре в міру.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner