Кошик
2173 відгуків
🐇Замовлень море - ми на хвилі! Щасливого Великодня!
вул. Ізюмська 5, Київ, Україна
Додати відгук
Eatofit
+380 (93) 997-67-47

Все про користь та шкоду рослинних олій

Все про користь та шкоду рослинних олій

Все про користь та шкоду рослинних олій

Растительное масло: польза и вред для организма

Сучасний ринок пропонує нам різноманітні рослинні олії для приготування їжі та заправки салатів. Ці продукти відіграють важливу роль для потреби організму. Дізнаємося, яку користь чи шкоду можуть принести олії з різних рослин.

Користь рослинної олії

На думку фахівців, користь від олії полягає в тому, що вона складається з ненасичених жирних кислот, комплексу вітамінів і фітостеринів. Завдяки унікальному складу, продукт знижує рівень холестерину в крові на 15%. Фітостерини знижують його всмоктування в кишечнику, тому зменшується обсяг його вмісту, який швидко виводиться з організму. За допомогою поліненасичених жирних кислот в організмі здійснюється синтез клітинних мембран. Їхнє функціонування запобігає деформації клітин, тому вони стійкі до несприятливих умов.

Якщо вживати рослинні олії, користь для організму буде очевидна. У продукті містяться корисні елементи, що впливають на еластичність судин. Експерти не рекомендують зловживати прийомом олій через можливі проблеми з серцем і судинами. У всьому має бути міра. Рослинні олії містять вітаміни А і Е. Антиоксидант А оберігає клітини від вільних радикалів. Завдяки вітаміну Е знижується ризик виникнення інфаркту, інсульту або цукрового діабету.

Нестача приймання рослинної олії позначається на шкірі, волоссі та нігтях. Також користь рослинних олій полягає в нормалізації гормонального балансу організму і підвищенні імунітету. Вміст у продукті омега-3, омега-6 і омега-9, поліненасичених жирів і жирних кислот захищає серцево-судинну систему, покращує кровообіг. Прийом олії оберігає організм від атеросклерозу й аритмії. Стан шкіри поліпшується, рани загоюються швидше.

Шкода рослинної олії

Вченими неодноразово доведено користь та шкоду рослинних олій при вживанні їх у їжу. Варто зазначити, що продукт вирізняється позитивними властивостями. Головне, вживати його в розумному дозуванні. Рекомендується приймати олію під час або після їди. Продукт, прийнятий натщесерце, стимулює роботу підшлункової залози та жовчного міхура, що загрожує проблемами за наявності каменів в органі. Рослинні олії бувають різних видів. На них потрібно звернути увагу.

  1. Рафіновані.

  2. Нерафіновані.

  3. Освітлені.

  4. З фільтрацією, гідратацією, нейтралізацією.

У зв'язку з методом обробки, олія має різноманітну поживну цінність і корисність для організму. Із соняшнику роблять рафіновану та нерафіновану олію. Обидва варіанти відрізняються рівнем очищення. При створенні рафінованого продукту олія піддається кільком процедурам — гідратації, дезодоруванню, виморожуванню, відбілюванню. Завдяки цій технології всі шкідливі речовини, вільні жирні кислоти і природні воски усуваються. Рафіновану олію рекомендується використовувати під час термообробки їжі.

Нерафінований продукт обробляється мінімально. Він фільтрується, щоб видалити важкі домішки. Корисність продукції зберігається. Нерафінована олія вживається в сирому вигляді, тому експерти радять додавати її в салати.

Якщо вживати рафіновану рослинну олію, то шкода і користь будуть різними. У такому продукті фактично немає корисних речовин. У процесі обробки з нього випаровуються мінерали, вітаміни, смак і запах. Виробники радять використовувати рафіновану олію для смаження. Експерти стверджують, що під час зіткнення з гарячою сковородою жир розкладається й утворює пероксиди, бензопірени, афлатоксини та інші канцерогенні речовини, які негативно впливають на організм.

У зв'язку з вищевикладеним, формується висновок —  користь нерафінованої олії очевидна. У такому продукті зберігаються фосфатиди, токофероли та інші корисні елементи.

Які олії найкорисніші для організму

Вчені відзначили користь рослинних олій для організму. Який продукт вважається найціннішим, спробуємо розібратися.

Олія розторопші

Розторопша чинить додатковий терапевтичний ефект у разі захворювань печінки, діабету та новоутворень. Згідно з проведеними дослідженнями, регулярне вживання продукту призвело до позитивних змін в організмі. Олія розторопші має антиоксидантні та протизапальні властивості, тому під час її прийому стан шкіри нормалізується.

Олія гарбуза

Гарбуз  — це продукт із максимальним набором поживних і корисних речовин. Якщо вводити в раціон невелику кількість гарбузової олії, то організм отримує необхідні вітаміни: А, Е, В, С, а також цинк, магній, поліненасичені жирні кислоти, омега-3, фітостероли і флавоноїди. Якщо вживати рослинну олію, користь і шкода її приблизно однакові. Важливо пам'ятати, що на продукт може бути алергія або індивідуальна непереносимість. Тому перед вживанням олії, її потрібно протестувати в невеликій кількості.

Олія чорного кмину

Чорний кмин має низку переваг для здоров'я людини:

  • зниження АТ;

  • зниження рівня холестерину;

  • поліпшення симптомів ревматоїдного артриту;

  • боротьба з астмою;

  • поліпшення роботи шлунка;

  • зниження газоутворення, здуття живота;

  • інші.

На різні види рослинних олій користь і шкода відрізняється. За помірного споживання продукти мають тільки позитивні властивості.

Лляна олія

Льон —  давня культивована культура. З його зерен виробляють цілющу олію. Продукт використовується при правильному харчуванні. Лляна олія буває декількох видів: рафінована, нерафінована, гідратована, вибілена. Варто зазначити, що пів чайної ложки продукту містить добову дозу омега-3. Для алергіків і вегетаріанців —  це найкращий вихід для отримання необхідних мікроелементів і вітамінів. Лляна олія, користь і шкода якої досконально продовжує вивчатися, не шкідлива при вживанні в правильному дозуванні.

Олія конопель

Конопляна олія поживна та корисна. У ній містяться вітаміни та жирні кислоти. Вони допомагають зберегти здоров'я шкіри та захищають шкірні покриви від розривів. Зовнішнє застосування олії оберігає тіло від інфекцій: екземи, дерматиту, псоріазу, варикозної хвороби, червоного лишаю, рожевих вугрів. Наявність у конопляній олії жирних кислот відіграє важливу роль у роботі мозку.

Олія Кунжутна

Кунжутну олію виробляють шляхом пресування насіння кунжуту. Вона користується популярністю в кулінарії, косметології та медицині. Продукт вирізняється корисними властивостями, тому рекомендується для щоденного вживання під час їжі. Наявність антиоксидантів перешкоджає виникненню серцевих хвороб, захворювань суглобів, шкіри та волосся. Кунжутну олію широко застосовують у східній та азіатській кухні. Нерафінований продукт характеризується світлим відтінком і горіховим смаком. Страви з ним готують на повільному вогні.

Експерти стверджують, що користь рослинної олії з кунжуту величезна. На Тайвані її використовують через протизапальні властивості. Вживання в їжу кунжутної олії призводить до зниження цукру в крові.

Кокосова олія

Олія з кокоса вважається екологічно чистим продуктом. Він виробляється шляхом холодного віджиму. Його можна застосовувати як у кулінарії, так і в косметології. Консистенція продукту залежить від умов зберігання. Кокосова олія рослинна  має таку користь:

  • підвищення імунітету;

  • поліпшення травлення;

  • позитивний вплив на серцево-судинну систему;

  • прискорення обміну речовин;

  • нормалізація цукру в крові;

  • антистресовий ефект;

  • зміцнення кісткової тканини.

Користь та шкода рослинних олій різного походження відрізняються. Усе залежить від сировини, з якої виробляється продукт. Експерти радять перед покупкою будь-якої олії, вивчати її властивості. У складі продукту не повинно бути зайвих інгредієнтів і добавок. Натуральна продукція відрізняється вищою ціною. Це пов'язано з використанням великої кількості природної сировини. При вживанні рослинної оліїї  користь полягає в легкому засвоєнні організмом. Тваринні жири засвоюються довго. Продукт із рослин перетравлюється миттєво і швидко виводиться з організму.

Вченими відзначена користь рослинної олії чоловікам. Її прийом гарантує чоловічій статі здорову простату і відсутність атеросклерозу. Соняшникова олія позитивно впливає на роботу мозку і захищає чоловіків від передчасного старіння, втрати пам'яті.

Варто зазначити, що користь і шкода олії різних видів продовжує вивчатися. Правильне дозування цілющих продуктів справляє на організм позитивний вплив.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner