Що таке лецитин, його виробництво, види, користь та курси прийому

Що таке лецитин, його виробництво, види, користь та курси прийому
У 1847 році французький хімік вперше виявив лецитин в жовтці курячого яйця, а також продемонстрував його наявність у різноманітних біологічних зразках, таких як венозна кров, жовч, мозкова тканина людини, а також мозок овець і курей. Сьогодні використовується в харчовій, косметичній і фармацевтичній промисловості. Нижче ми розповімо вам, що таке лецитин і для чого він потрібен, у яких продуктах міститься лецитин, який лецитин корисніший — соєвий або соняшниковий, як правильно пити лецитин, як приймати лецитин у капсулах, кому не можна приймати лецитин і з чим не можна приймати лецитин.
Що таке лецитин і для чого він потрібен
Лецитин — це загальна назва фосфоліпідних речовин, що містяться в мозковій тканині, нервовій тканині, лейкоцитах, жовчі та інших тканинах, як тварин, так і людини, а також деяких видів рослин. Термін «лецитин» походить від грецького слова «lekithos», що означає «жовток», що вказує на його походження. Крім того, основним комерційним джерелом лецитину є яєчний жовток. Його також можна отримати з тваринного жиру, насіння соняшнику, сої та клітин насіння деяких рослин.
Це органічна речовина, поширена в клітинних мембранах і складається з фосфоліпідів, таких як фосфатидилхолін, фосфатидилетаноламін, фосфатидилінозитол, а також жирних кислот, гліцерину, фосфорної кислоти, тригліцеридів і вуглеводів. Тому лецитин присутній у всіх клітинах людини і значно впливає на нейромедіатори, гормони і фактори росту.
Експерти вважають безпечним лецитин для дітей та дорослих. Основними компонентами, з яких він виходить як добавка, є соєва, рапсова, соняшникова та яєчна олії, причому найбільш поширений соєвий лецитин. Найчастіше, коли говорять про лецитин, мають на увазі лецитин соєвий.
Для чого лецитин застосовується у промисловому масштабі? Він класифікується як добавка E-322 і використовується як емульгатор та антиоксидант у широкому спектрі продуктів, включаючи харчову, фармацевтичну та косметичну промисловість.
Як приймати лецитин для зниження стомлюваності та підвищення витривалості
Фосфатидилхолін (ФХ) є одним із компонентів лецитину, а також джерелом холіну — поживної речовини, що міститься в багатьох продуктах харчування, та необхідного для мозку, який використовує його для регуляції пам'яті, настрою, контролю м'язів, енергії та інших процесів.
Рівень холіну в крові безпосередньо пов'язаний з нейромедіатором ацетилхолін, який відіграє ключову роль у передачі нервових імпульсів. Як зрозуміти, що не вистачає лецитину в організмі? Якщо він нижче рекомендованого рівня, можуть виникнути втома, стомлюваність та уповільнення реакції. Тому прийом соєвого лецитину допомагає знизити стомлюваність та підвищити працездатність.
Користь лецитина для функції мозку
Ми знову бачимо користь холіну, що міститься в лецитині. Оскільки він тісно пов'язаний з ацетилхоліном, він сприяє покращенню роботи мозку, навіть у людей з неврологічними захворюваннями, такими як старча деменція або хвороба Альцгеймера.
Як правило, у людей з неврологічними захворюваннями часто спостерігається дефіцит ферменту, відповідального за перетворення холіну на ацетилхолін у головному мозку. Лецитин, як джерело холіну, допомагає уповільнити прогресування цих захворювань та покращити когнітивні функції, такі як пам'ять, увага та продуктивність навчання.
Фосфоліпіди, що входять до складу лецитину, відновлюють нейронні мембрани та сприяють поліпшенню синаптичної передачі, вироблення нейромедіаторів та гормонів, а також секреції дофаміну.
Користь лецитина для серцево-судинної системи
Завдяки високому вмісту фосфоліпідів лецитин ідеально підходить для профілактики судинних захворювань, пов'язаних із високим рівнем холестерину та тригліцеридів. Ці фосфоліпіди сприяють покращенню метаболізму холестерину, знижуючи кількість ЛПНЩ (поганого холестерину низької щільності) та підвищуючи концентрацію ЛПВЩ (хорошого холестерину високої щільності). Це допомагає запобігти накопиченню холестерину у венах та артеріях, їх затвердінню, закупорці та порушенню кровотоку, що пов'язано з серцево-судинними захворюваннями.
Користь лецитина для функції печінки
Холін впливає на жир, що накопичується в печінці, сприяючи його синтезу та розщепленню, тому соєвий лецитин часто використовується як добавка для зниження рівня тригліцеридів та жирних кислот у крові. Він також може допомогти запобігти утворенню жовчного каміння.
Крім того, проводилися дослідження впливу лецитину на лікування захворювань печінки, таких як цироз, алкогольний гепатит та вірусний гепатит, але результати залишаються суперечливими, і переконливих доказів наразі немає.
Цей активний компонент став популярним завдяки своїм властивостям та простоті виробництва у промислових масштабах. Дізнайтесь, у яких продуктах міститься лецитин і як його виробляють.
Що таке лецитин, його виготовлення
Основними джерелами лецитину є соєві боби та насіння соняшнику, отримуючи соєвий продукт або лецитин соняшниковий. Їх сушать і витягають з них неочищену олію, що містить близько 2,5% лецитину. Потім олію нагрівають до 90°C, додають трохи води і за допомогою спеціальних сепараторів відокремлюють лецитин від неочищеної олії.
Після цього процесу продукт набуває гумоподібної консистенції жовто-коричневого кольору. Продукт охолоджують до температури нижче 50°C, щоб запобігти потемнінню. Кінцевий продукт – рідкий натуральний лецитин.
Масляниста частина рідкого лецитину витягується для одержання продукту у вигляді порошку або гранул.
Лецитин який краще, види
Соєвий лецитин класифікується на основі способу його отримання та застосування.
-
Фільтрований лецитин. Одержаний методом фільтрації олії, використовується у виробництві косметики та желатинових капсул.
-
Лецитин низької в'язкості. Цей сирий лецитин коригується ацетоном в рафінованій соєвій олії для зниження в'язкості та вмісту фосфоліпідів. В результаті виходить продукт, що підходить для використання у вигляді порошку.
-
Лецитиновий порошок. Його одержують шляхом екстракції тригліцеридів із сирого лецитину ацетоном для отримання продукту, більш розчинного у воді.
-
Гідролізований лецитин. Його отримують шляхом гідролізу фосфоліпідів за допомогою ферменту фосфоліпази А2, який перетворює їх на лізофосфоліпіди, що утворюють більш стабільні емульсії типу «олія у воді».
-
Гідроксильований лецитин. Виходить шляхом реакції фосфоліпідів з молочною кислотою та приєднання гідроксильного радикалу до двох жирнокислотних зв'язків. Використовується у низькожирних емульсіях.
-
Фракціонований лецитин. Виходить реакцією фосфатидилхоліну з етиловим спиртом і використовується як джерело холіну.
Як бачите, видів цієї добавки чимало. Який лецитин краще приймати, вибирати лише вам.
Склад популярний у багатьох сферах життєдіяльності. Його приймають як дорослі, і діти.
Лецитин для чого — сфери застосування
Лецитин в основному використовується у фармацевтичній, харчовій та косметичній промисловості, але також застосовується у виробництві фарб та пластмас.
-
Харчова промисловість. Лецитин використовується як емульгатор і допомагає підтримувати стабільність у таких продуктах харчування, як дитячі суміші, заправки, маргарини, шоколад, злакові батончики, а також як інгредієнт у кормах для тварин. Лецитин також використовується як з'єднання в шоколадній глазурі, що змінює в'язкість, для підвищення утримання вологи при випіканні і поліпшення текстури печива і тортів.
-
Фармакологія. Лецитин – емульгатор, який допомагає підтримувати однорідну консистенцію різних лікарських засобів. Він також використовується як харчова добавка для виведення шкідливих жирів з жирової тканини, регулювання рівня холестерину, зниження інсулінорезистентності та у складі дієт для зниження ваги.
-
Косметологія. Соєвий лецитин використовується переважно в харчовій та косметичній промисловості завдяки своїм емульгувальним та пом'якшувальним властивостям: він пом'якшує, кондиціонує та допомагає утримувати вологу у волоссі та шкірі. Тому він особливо рекомендується для сухої, зневодненої та чутливої шкіри. Вітаміни А, Е, К і фосфор, що містяться в соєвому лецитині, надають йому антиоксидантних властивостей, які живлять шкіру і уповільнюють появу ознак старіння.
Завдяки своїм перевагам соєвий лецитин використовується в таких продуктах, як креми для рук і ніг, креми для обличчя, косметика, зволожуючі засоби, мило, лосьйони, дезодоранти, нежирні засоби та засоби, що надають шкірі матуючого ефекту, та ін. Він також використовується як розділова складова. У косметичних препаратах лецитин знижує поверхневий натяг води, сприяє вбиранню та проникненню інгредієнтів у шкіру, бореться із зайвою жирністю, пом'якшує шкіру та волосся.
Переваги соєвого лецитину для жінок
Лецитин для жінок рекомендується для полегшення симптомів менопаузи, зниження рівня холестерину, поліпшення симптомів передменструального синдрому (ПМС), поліпшення кровообігу, зміцнення імунної системи, підвищення фізичної працездатності, зниження стомлюваності, зменшення ознак старіння та захисту шкіри, а також отримання інших переваг.
Крім того, використання косметичних засобів із соєвим лецитином допомагає підтримувати шкіру здоровою та сяючою, розгладжувати нерівності та боротися з такими дерматологічними захворюваннями, як екзема, псоріаз та деякі види вугрової висипки.
З'ясовуючи, як приймати лецитин і який краще лецитин, як запобіжний засіб, важливо уточнити, що соєвий лецитин може викликати побічні реакції у людей з алергією або непереносимістю сої, тому його склад і концентрацію необхідно читати на етикетці.
Лецитин для дітей
Перед тим як пити лецитин дітям, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем або педіатром, перш ніж давати їм будь-які добавки, особливо, якщо у дитини алергія або вона приймає будь-які ліки. Лецитин, призначений лікарем, може бути у формі порошку, гранул, капсул або жувальних таблеток. Як приймати лецитин до їжі або після? Його слід приймати під час їжі, змішуючи з рідинами, такими як вода чи йогурт.
Як правильно пити лецитин
В який час доби приймати лецитин? Його потрібно пити безпосередньо відповідно до інструкції до продукту. Капсули соєвого лецитину – зручний варіант для тих, хто шукає точну та просту в прийомі дозу, гранульований соєвий лецитин можна змішувати з йогуртами, смузі, пластівцями або навіть включати до рецептів.
Як приймати лецитин? Зазвичай рекомендується приймати по 2 капсули лецитину тричі на день. Доза може змінюватись від 0,5 г до 1 г на день і може досягати 2 г на день залежно від цілей лікування, рекомендованих лікарем.
Як довго можна приймати лецитин? Курс триває до 3-х місяців, але при зниженні дозування до 1-ї капсули на день можливе його продовження, попередньо узгоджене з лікарем.
Таким чином, ви знаєте, що таке соєвий лецитин. Це добавка, що має безліч корисних властивостей, особливо для серцево-судинної системи, печінки та когнітивних функцій. Однак її прийом слід дотримуватись помірно та враховувати індивідуальні потреби, уникаючи надмірного споживання чи наявності протипоказань. Для забезпечення безпечного та ефективного застосування необхідна консультація з лікарем.
- Магній — мінерал спокою та енергії, який краще обрати і приймати без шкоди для здоров’яМагній – один з мінералів, присутність якого в організмі людини є обов'язковою. Адже за його участю відбувається понад 300 біохімічних реакцій. Кожна реакція завершується виробленням корисної речовини, а якщо немає одного з інгредієнтів, вона не запускається або відбувається збій у програмі. Людина це відчуває як погіршення самопочуття, тому для підтримки здоров'я слід знати, що таке магній, яким він буває і як заповнювати його нестачу.Магній — мінерал спокою та енергії, який краще обрати і приймати без шкоди для здоров’я
- Берберин — природний регулятор ваги, цукру та холестерину: користь, прийом і правильний вибірОрганізм людини схильний до різних несприятливих впливів ззовні, які негативно позначаються на його діяльності. Тому винайдено безліч лікарських препаратів, щоб привести його роботу в норму. Але є натуральні засоби, що використовуються з давніх часів, які мають безліч позитивних ефектів. До таких належить берберин, що випускається у вигляді біодобавок. Розглянемо, що він собою являє, для чого потрібен берберин і як його приймати, щоб отримати максимальний ефект.Берберин — природний регулятор ваги, цукру та холестерину: користь, прийом і правильний вибір


