Кошик
3782 відгуків
Дякуємо за довіру💛   💙

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:30 найближчого робочого дня (10.11).

вул. Ізюмська 5, Київ, Україна
Додати відгук
Eatofit
+380 (93) 997-67-47

Сухе молоко — простота у використанні та як правильно розвести

 Сухе молоко — простота у використанні та як правильно розвести


Сухе молоко — простота у використанні та як правильно розвести

Молоко – один із найпопулярніших продуктів харчування. Для малюків це взагалі основа їхнього щоденного раціону. Та й дорослі п'ють його просто як напій, додають в чай та каву. На його основі варять каші, готують млинці та всіляку випічку. Словом, якщо є молоко, значить у будинку є що їсти. Недолік цього продукту один, але істотний. Воно швидко псується. Звичайно, скисле молоко можна пустити в справу, приготувавши, скажімо, оладки. Але це вже буде зовсім інший смак та зовсім інша страва. Що ж робити, щоб під рукою завжди було молоко у потрібній кількості? Вихід простий: сухе молоко. Якщо знати, як правильно розвести сухе молоко, а це написано на упаковці, виходить продукт, що нітрохи не поступається молоку свіжому. Сухе молоко для кави незамінне і відмінно доповнює його смак. А млинці на сухому молоці виходять не гірше, ніж на звичайному. Такі ж рум'яні та апетитні.

Як роблять сухе молоко – принцип виготовлення

 

Розберемося, із чого роблять сухе молоко. Рецепт сухого молока надзвичайно простий. Цей продукт виготовляється з незбираного молока способом випарювання рідини. Його існує кілька видів:

  1. Цілісне сухе молоко. Насичений жирами продукт, що широко застосовується в харчовій промисловості.

  2. Сухе молоко корв’яче знежирене. Ідеальний продукт для дієтичного харчування та основа для багатьох страв домашньої кухні.

  3. Швидкорозчинне. Незамінно в туристичних походах та далеких експедиціях.

  4. Сухе молоко, збагачене вітамінами, мінералами, пробіотиками. Часто застосовується з лікувальною метою при різних захворюваннях.

  5. Для дитячого харчування. Застосовується при виробництві дитячих сумішей для немовлят.

Промислове виробництво складається з кількох етапів:

  1. Підготовка сировини. Перевірка його якості, регулювання відсотка жирності та вмісту поживних речовин.

  2. Пастеризація. Продукт пастеризується за певної температури. При цьому знищуються хвороботворні мікроби, продовжується термін придатності.

  3. Випарювання чи висушування вакуумом. Продукт згущується та втрачає 50%-60% свого обсягу.

  4. Сушіння в розпилювачі. Молоко розпорошується в спеціальному апараті, перетворюючись на білий розсипчастий порошок.

  5. Продукт кілька разів просівається та розфасовується у герметичну тару потрібного обсягу.

У порівнянні зі звичайним молоком, сухе має цілу низку переваг.

Як розводити сухе молоко та переваги цього продукту

 

У середньому, на 1 літр відновленого молока знадобиться 120-130 грамів або 10-12 столових ложок сухого. Якщо знати, як розводити сухе молоко та пропорції, то воно має масу переваг порівняно зі звичайним молоком:

  • менший обсяг, завдяки чому продукт легше перевозити;

  • тривалий, до кількох років термін зберігання;

  • можливість застосування у різних цілях, як у промисловості, так і домашніх умовах;

  • великий вміст корисних речовин.

Всі ці якості роблять сухе молоко незамінним в арсеналі будь-якого кулінара, що дозволяє йому готувати чудові страви.

Сухе молоко та рецепти з нього

Перш ніж почати творити кулінарні шедеври, потрібно знати, як правильно розводити сухе молоко. Робиться це так:

  1. Розвести порошок у невеликій кількості теплої кип'яченої води, помішуючи, щоб не було грудочок. Воду додають поступово. Міксер використовувати небажано, щоб не утворилася непотрібна піна

  2. Коли порошок розчинити, потрібно додати решту води і перемішати.

  3. Залишити отриману суміш хвилин на 20-30 для набухання білків та отримання потрібної консистенції.

  4. Усе. Молоко можна пити чи готувати з нього різні страви.

Жирність молока можна змінювати, додаючи різну кількість води.

Можна самому зробити згущене молоко з сухого молока. Воно буде смачнішим і дешевшим за магазинне. Для цього знадобиться 1 склянка сухого молока, ½ склянки цукру, 40 гр вершкового масла (що жирніше, тим краще), щіпка солі для посилення смаку. Добре все змішуємо і поступово заливаємо окропом до потрібної густоти і без грудочок. Якщо вийшло рідке не біда. Охолоджуючи, наше згущене молоко загусне.

Щоб приготувати млинці на сухому молоці, слід брати більше води та менше порошку. На 1 літр вистачить 7-8 ложок. Борошно бажано просіяти та додати розпушувач. Тоді страва вийде більш пишною та ніжною.

Оладки на сухому молоці робляться аналогічно. На 130 мл води знадобиться 2 столові ложки сухого молока, 130 г борошна, 1 яйце, щіпка соди, сіль і цукор за смаком. Суміш розводять, як і для млинців, дають постояти і смажать на розігрітій олії.

Дуже смачні цукерки із сухого молока. Для їхнього приготування потрібні:

• 250 г порошку сухого молока;

• 100 гр коров'ячого масла;

• 1 склянка цукру;

• 100 мл води;

• 2 ст. л какао;

• ванілін – на кінчику ножа.

Спочатку потрібно з води та цукру зварити сироп, поки він трішки не загусне. Робиться це на слабкому вогні протягом 7-10 хвилин. Зняти з вогню та додати розм'якшене масло. Перемішати та поступово всипати сухе молоко, какао або кокосову стружку. Додати ванілін чи інші улюблені спеції. Маса повинна вийти м'якою та еластичною. Після цього на 30 хвилин поставити в холодильник. Дістати та виліпити цукерки будь-якої форми. Обсипати їх какао. Вийде щось дуже схоже на дорогі трюфелі, але набагато корисніші. Усередину цукерки можна покласти горішок. Горіхи можна порубати та змішати з цукерковою масою. Головне — виявити фантазію і не боятися пробувати нове.

 

Сухе молоко шкода та користь продукту

 

Як і будь-який інший продукт, сухе молоко має шкідливий вплив і користь. Вони такі ж, як і у звичайного молока. У сухому молоці міститься безліч корисних речовин. Тому воно:

• відмінно засвоюється організмом і є основою для багатьох видів дитячого харчування;

• завдяки високому вмісту кальцію, зміцнює кістки, волосся, нігті;

• зміцнює стінки судин, покращує роботу серцево-судинної системи;

• рекомендований при хворобах шлунково-кишкового тракту;

• усуває печію;

• позбавляє анемії;

• допомагає боротися з безсонням та стресами, зміцнює нервову систему;

• підвищує імунітет;

• покращує мозкову діяльність;

Мимоволі постає питання: «Якщо цей продукт настільки корисний, чи можна їсти сухе молоко ложками?». В принципі, так. Максимум, що може статися, це розлад шлунка або поява зайвої ваги, якщо молоко не знежирене. Однак є люди, які не переносять лактози. Їм вживати сухе коров’яче молоко не можна. Альтернативою може бути соєве сухе молоко та кокосове сухе молоко.

Кокосове сухе молоко – користь та шкода 

 

Кокосове сухе молоко для веганів та тих, хто не переносить лактози натурального молока – це подрібнений порошок, отриманий з м'якоті кокосу. Користь його унікальна, як, втім, і дуже незвичайний солодкуватий смак. Молоко кокосу:

• чудово зміцнює імунітет та захищає організм від інфекцій;

• подібно до грудного молока, має антисептичні властивості;

• містить велику кількість клітковини, має низьку калорійність, нормалізує роботу кишечника;

• зміцнює кістки, зуби, волосся, бореться з карієсом;

• покращує роботу головного мозку та нервової системи;

• підвищує гемоглобін;

• довго зберігається без холодильника і може використовуватись у дорозі та туристичних походах;

• відмінно замінює борошно при безглютеновій дієті;

Протипоказань цього продукту небагато. Його не рекомендують вживати дітям до двох років і вагітним жінкам, тим, хто має алергію на фруктозу або схильний до діареї.

Всім іншим варто спробувати і ввести до свого раціону цей суперфуд, як, втім, і сухе коров'яче молоко за відсутності для нього протипоказань.

Експериментуйте. Це урізноманітнить ваше харчування і зробить його здоровішим і смачнішим.