Насіння чіа — користь, шкода та як правильно вживати для здоров’я і схуднення

Насіння чіа — користь, шкода та як правильно вживати для здоров’я і схуднення
Багато жінок прагнуть змінити своє тіло, схуднути, при цьому не обмежуючи себе у смачних стравах. Та побутує думка, що зайва вага полишає тіло лише за умов дотримання жорсткого дефіциту калорій, виключення з раціону солодкого, чітких та «гострих» рамок у будь-яких питаннях щодо харчування. Однак сьогодні такі думки втрачають актуальність, оскільки насіння чіа допомагають схуднути без сильних обмежень, рамок та заборон! Та перед тим як радіти, варто приділити достатньо часу та уваги вивченню всіх особливостей насіння чіа.
Що таке насіння чіа та як виявили його корисні та шкідливі властивості
Насіння чіа — це зовсім крихітне насіння, що походить з іспанського шавлії. У сучасному світі воно відрізняється неабиякою популярністю завдяки своїм унікальним властивостям та корисним ефектам.
Серед ключових характеристик продукту:
-
нейтральний смак — насіння майже не має смаку, що робить його ідеальним для додавання до різноманітних страв;
-
харчова цінність — чіа насичене багатством вітамінів та корисними речовинами: білками, омега-3 жирними кислотами, мінералами, наприклад, кальцієм та залізом;
-
поглинання вологи — продукт здатний поглинати дуже багато вологи, завдяки чому людина після споживання може довше залишатися ситою.
Ще стародавні племена вживали чіа для підвищення витривалості, а пізніші дослідження виявили корисні властивості насіння та підтвердили його здатність позитивно впливати на організм.
Завдяки активній роботі науковців використовують насіння чіа для схуднення, покращення стану здоров’я, енергетичної «підзарядки», впливу на серце, судини, травлення тощо.
Дійсно, від цього продукту дуже багато користі, але є й шкода. Вона стає особливо небезпечною внаслідок неправильної дози, вживання попри протипоказання, нехтування калорійністю та сприйманню насінин як чарівної пігулки від усіх хвороб та зайвої ваги. Окрім цього, може виникати алергія або неприйняття організмом чіа, адже вони не є типовими для регіону нашої країни.
Чим корисні насіння чіа для здоров’я і схуднення
Про користь такого продукту можна говорити дуже і дуже довго. Адже насіння має безліч властивостей, які позитивно впливають на організм людини, сприяючи чи то схудненню, чи то покращенню загального самопочуття, чи то поліпшенню роботи окремої системи органів.
Окремою та, мабуть, найпоширенішою властивістю продукту є те, що насіння чіа допомагають схуднути. Такий процес відбувається не через те, що воно чарівним чином спалює жир, а через велику кількість білків та клітковини, що допомагають довше лишатися ситим.
Насіння чіа для кишківника також дуже корисне. Усе через той самий вміст клітковини, що стимулює роботу травної системи, запобігає закрепам, покращує мікрофлору та полегшує спорожнення.
Як пити насіння чіа для схуднення
Побутує думка, що для активного та здорового скидання ваги необхідно просто приймати насіння чіа у будь-який спосіб. Але вона є хибною, оскільки навіть такий простий, на перший погляд, продукт має свої особливості — зокрема ті, що стосуються схуднення.
А тому для того, щоб отримати бажаний ефект та мінус на вагах, необхідно дотримуватися кількох важливих правил:
-
Обов’язково приймати з водою. Така порада є особливо важливою, адже, як вже було сказано, насіння має властивість вбирати вологу. Поєднання його з рідиною сприяє відповідній реакції, внаслідок якої насіння стає схожим на гель. У такому вигляді воно ситніше та поживніше.
-
Достатньо часу, аби напій настоявся. Після контакту з водою чіа необхідно залишити на 10-15 хвилин, аби утворилася необхідна консистенція. Якщо нехтувати цим і не давати напою настоюватися є ризик відсутності бажаного ефекту.
Важливо не сприймати чіа як прямий спосіб для схуднення. Окрім помірного вживання насіння необхідно також активно рухатися, правильно харчуватися та дотримуватися водного балансу.
Зовнішнє застосування — олія насіння чіа для обличчя
Внутрішнє застосування не єдиний спосіб вживання насіння. Багато косметичних засобів у своєму складі мають чіа, що робить ефект особливим. Дуже популярною є олія насіння чіа, у якої надзвичайно багато приємних наслідків для шкіри:
-
омолодження;
-
протизапальна дія;
-
усунення почервоніння;
-
захист від зморшок тощо.
Також такий продукт може діяти як заспокійливе для особливо чутливої та схильної до легких подразнень шкіри обличчя. Усе завдяки зволожувальним та пом’якшувальним властивостям.
Як правильно приймати насіння чіа для бажаного результату
Оскільки раніше вже було подано поради щодо вживання насіння, то неважко здогадатися, що є інструкції правильного приймання. Вони містять не лише лайфхаки стосовно того, як правильно їсти насіння чіа, а й технічні моменти, що торкаються калорійності, білків, жирів, вуглеводів та протипоказань.
Для того, аби приймати продукт правильно, необхідно знати про нього все. У це «все» увіходять і рецепти, і технічні характеристики. Наприклад:
-
норми вживання — не більше однієї чи двох чайних ложок на добу;
-
терміни приймання — вони можуть бути різними залежно від потреб та порад лікаря;
-
побічні ефекти при неправильному вживанні — задухи, запори, болі, алергії тощо.
Основні правила вживання насіння чіа: помірність, поступовість (починати з малих порцій та повільно переходити до більших), правильне приготування (час для того, аби страва настоялася) та всебічна обізнаність стосовно продукту.
Калорійність насіння чіа
Калорійність напряму залежить від кількості продукту. Але у 100 г насіння міститься 486 ккал. Такий показник зумовлений високим рівнем вмісту жирних кислот, вуглеводів, вітамінів та мінералів. В одній столовій ложці міститься приблизно 15 г калорійністю 70 ккал, а в чайній — не більше 4 г калорійністю 20 ккал.
Інколи складно повірити, що навіть одна столова ложка може наситити людину на довгий час. Проте це правда, адже поживні речовини допомагають довго не відчувати голоду та залишатися енергійним протягом дня.
Калорійність чіа важлива, оскільки це надзвичайно поживний продукт. Відповідні знання допомагають контролювати вагу, адже при надмірному споживанні може призвести до надходження зайвих калорій.
Скільки БЖВ у насінні чіа
Вміст білків, жирів та вуглеводів також залежить напряму від грамівки. Наприклад, на стандартні 100 г продукту міститься 21 г білків, 20 г вуглеводів та 31 г жирів. У 15 г насіння (столовій ложці) — 3 г білків та вуглеводів, 5 г жирів, а в 4 г (чайній ложці) — 0,85 г білків, 0,8 г вуглеводів та 1,26 г жирів.
Є також норма БЖВ насіння чіа на добу. Але вона варіюється залежно від:
-
статі: чоловічої чи жіночої;
-
мети приймання: схуднення, набір м’язової маси, підтримка форми;
-
віку, зросту, ваги;
-
фізичної активності.
Та попри наявність детального списку факторів, які впливають на необхідну кількість БЖВ продукту, є й інший список — протипоказань.
Кому не можна насіння чіа
Нехай насіння чіа має більше корисних властивостей, ніж шкідливих, все одно залишаються ті, кому вживати продукт заборонено. У список протипоказань увіходять такі пункти:
-
звичайно, алергія;
-
вагітність та лактація (деякі дослідники вважають, що вживання не шкодить ані плоду, ані якості молока, але ці думки багато хто не приймає);
-
захворювання шлунково-кишкового тракту;
-
за наявності індивідуального несприймання речовин, що містяться в складі насінин.
Звісно, це не всі протипоказання, проте наведені приклади є найпоширенішими.
Смачні рецепти з насінням чіа
Оскільки чіа нейтральні на смак, їх можна додавати до десертів, салатів, напоїв та навіть деяких основних страв.
Не секрет, що сніданок — найголовніший прийом їжі, що має наситити організм енергією на довгий робочий день. А тому сніданки з насінням чіа мають особливу популярність. Найпоширенішим рецептом є, звичайно, вівсянка. До неї можна додати не лише чіа, а й фрукти, горіхи, мед тощо. Також зранку можна приготувати смузі, змішавши в блендері фрукти чи ягоди, рідину (молоко, воду), та насіння чіа.
Для любителів смаколиків є десерти з насіння чіа. Найпопулярніший з них — пудинг, що готується шляхом замочування насіння чіа в молоці, йогурті, кефірі чи навіть воді, а потім поєднання з фруктами, ягодами, горіхами тощо. Це не лише поживно, а й дуже смачно та естетично!
Виробники молочної продукції нерідко пропонують йогурт з насінням чіа. Це вже готовий перекус, який можна купити у будь-якому магазині та насолоджуватися його смаком та ефектом.
Звичайно, насіння чіа дуже корисне завдяки багатому вмісту омега-3 жирних кислот, клітковини, білка, антиоксидантів, вітамінів та мінералів. Та не варто сприймати їх за чарівну пігулку, що допоможе схуднути. Насіння є лише доповненням до збалансованого харчування та активного спорту. І лише поєднуючи всі частини здорового способу життя із чіа можливо реально наблизитися до тіла, яке так довго було у мріях.
- Магній — мінерал спокою та енергії, який краще обрати і приймати без шкоди для здоров’яМагній – один з мінералів, присутність якого в організмі людини є обов'язковою. Адже за його участю відбувається понад 300 біохімічних реакцій. Кожна реакція завершується виробленням корисної речовини, а якщо немає одного з інгредієнтів, вона не запускається або відбувається збій у програмі. Людина це відчуває як погіршення самопочуття, тому для підтримки здоров'я слід знати, що таке магній, яким він буває і як заповнювати його нестачу.Магній — мінерал спокою та енергії, який краще обрати і приймати без шкоди для здоров’я
- Берберин — природний регулятор ваги, цукру та холестерину: користь, прийом і правильний вибірОрганізм людини схильний до різних несприятливих впливів ззовні, які негативно позначаються на його діяльності. Тому винайдено безліч лікарських препаратів, щоб привести його роботу в норму. Але є натуральні засоби, що використовуються з давніх часів, які мають безліч позитивних ефектів. До таких належить берберин, що випускається у вигляді біодобавок. Розглянемо, що він собою являє, для чого потрібен берберин і як його приймати, щоб отримати максимальний ефект.Берберин — природний регулятор ваги, цукру та холестерину: користь, прийом і правильний вибір


