Кошик
3782 відгуків
Дякуємо за довіру💛   💙

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:30 найближчого робочого дня (10.11).

вул. Ізюмська 5, Київ, Україна
Додати відгук
Eatofit
+380 (93) 997-67-47

Користь кунжуту – як правильно використовувати для краси та здоров'я

Користь кунжуту – як правильно використовувати для краси та здоров'я

Користь кунжуту – як правильно використовувати для краси та здоров'я

 

Багатьом добре відомі насіння кунжуту. Чорні й білі маленькі зернятка з давніх часів використовуються в кулінарії. Багатьом цікаво, чим корисний кунжут і чому він має таке широке застосування.

Кулінарія – це далеко не всі можливості для використання насіння. Самі насіння та олія з них застосовуються в народній і традиційній медицині, в косметології, фармацевтиці та навіть у тваринництві. Про його цілющі та поживні властивості відомо досить давно. Користь кунжуту пояснюється тим, що він багатий жирними кислотами Омега-3 й Омега-6, кальцієм. У насінні також є магній, багато інших мікроелементів і антиоксидантів.

Корисні властивості кунжуту для всіх

 

Користь кунжуту в тому, що він насичує організм поживними речовинами, загалом сприятливо впливаючи на стан здоров'я. У людини, яка регулярно вживає насіння, зміцнюється кісткова система, поліпшується травлення. Мікроелементи підтримують здоров'я серця, покращують стан волосся й шкіри, допомагають регулювати рівень цукру й холестерину в крові. 

Для детоксикації організму теж корисні ці маленькі насіння. Також вони здатні нормалізувати гормональний фон у жінок. Користь кунжуту настільки багатогранна, що його корисно вживати в їжу практично всім без винятку. Існує зовсім мало протипоказань, основним з яких є індивідуальна непереносимість, схильність до алергії.

Чим відрізняється чорний кунжут від білого

 

Ми всі звикли до того, що існують насіння чорного й білого кольору. Ця різноманітність добре обіграна в кулінарних рецептах. Вона дає можливість не тільки створювати цікаві смакові відтінки, але й візуально прикрашати страви, робити їх ефектними.

Sesamum indicum – так називається культура, яка подарувала нам такі чудові насіння. Відмінності в кольорі обумовлені різними сортами й способом оброблення. 

  1. Чорні насіння отримують зі спеціальних сортів. Вони від природи мають такий колір, тому продукт не проходить додаткового очищення. Природний смак характеризується насиченістю. Неочищений продукт вважається більш поживним. Цілісні насіння забезпечують організм залізом і антиоксидантами завдяки збереженій оболонці.

  2. Для отримання білого кунжуту використовуються інші сорти культури. Вони від природи мають різні світлі відтінки. Перед надходженням у продаж вихідний матеріал проходить очищення. Воно робить їх білими. Готовий продукт, природно, втрачає деякі корисні речовини, є не таким поживним, порівнюючи з чорним аналогом. Його в кулінарії люблять за більш м'який і менш виражений смак. 

Який кунжут корисніший, чорний чи білий, ми вже розповіли. Корисно знати всі властивості кунжуту для організму, щоб правильно вибрати колір насіння та отримати максимальний позитивний ефект від їх вживання. Інформація, чим відрізняється чорний кунжут від білого, допоможе вибрати оптимальний вид добавки.

Які вітаміни в кунжуті

 

Калорійність кунжуту досить висока – 565–590 ккал. Це необхідно враховувати при включенні насіння в щоденний раціон. Значну масу складають ненасичені жири, серед яких Омега, лінолева, олеїнова кислоти. Повноцінні рослинні білки постачають в організм незамінні амінокислоти. У насінні міститься й клітковина, яка позитивно впливає на травлення. 

Багатьох цікавить, які вітаміни містяться в кунжуті. Насіння містить не тільки їх, але й мінерали:

  • цинк;

  • магній;

  • залізо;

  • фосфор;

  • мідь;

  • селен;

  • вітаміни групи В.

Насіння багаті на антиоксиданти. Вони містять сезамолін, сезамін. Тому така добавка в раціоні сприяє захисту клітин від старіння, запобігає окислювальним процесам, зменшує запалення. Користь кунжуту є комплексною, насіння має різнобічний сприятливий вплив на організм.

У 100 г насіння міститься:

  • 18–20 г білків;

  • 48–52 г жирів;

  • близько 12 г вуглеводів.

Добавка є натуральним функціональним продуктом, який здатний підтримувати людський організм на багатьох рівнях. 

Кунжут – користь для жінок

 

Для жіночого здоров'я така добавка в раціон приносить значну користь завдяки наявності фітоестрогенів. Вони здатні підтримувати гормональний баланс, допомагають при ПМС і в період менопаузи. Кальцій і залізо підвищують рівень гемоглобіну, сприяють зміцненню кісткової системи. Жирні кислоти Омега покращують стан шкіри, волосся. При регулярному споживанні насіння підтримується здоров'я серця, поліпшується травлення. У період лактації їх вживають для збільшення інтенсивності вироблення молока.

Фітоестрогени рослинного походження допомагають замінити естроген при його недостатності. Це сприяє зменшенню припливів при менопаузі, нівелює інші симптоми, що викликають дискомфорт. Наявність кунжуту в раціоні допомагає нормалізувати рівень естрогену, прогестерону. Приймання у другій половині циклу дозволяє істотно полегшити симптоми ПМС.

У період вагітності корисно отримувати разом із продуктами кальцій і фолієву кислоту, які містяться в насінні. При профілактиці остеопорозу багато лікарів рекомендують регулярно включати їх в раціон завдяки високому вмісту кальцію. У період менопаузи жіночий організм втрачає цей мікроелемент, тому нестачу необхідно заповнювати й краще це робити за допомогою харчових продуктів. Користь кунжуту для жінок давно доведена багатьма науковими дослідженнями.

Корисні властивості кунжуту для організму

 

Серцево-судинна система. Значна кількість ненасичених жирних кислот допомагає знижувати рівень поганого холестерину в крові, підвищувати хороший. Насіння містить лігнани, які є потужними антиоксидантами. Вони здатні зменшувати запалення, покращувати еластичність судин. Кунжут радять включати в раціон для зниження ймовірності розвитку атеросклерозу, ризиків інсультів та інфарктів. Таке харчування має комплексний сприятливий вплив на серцево-судинну систему.

Чим ще корисний кунжут?

  1. Кунжут – користь для суглобів, зубів. Серед продуктів рослинного походження кунжут є одним із найбагатших на кальцій. У ньому його міститься в перерахунку на 100 г навіть більше, ніж у молоці. Тому добавку рекомендують вагітним жінкам і в період лактації, дітям у роки активного зростання, спортсменам, літнім людям. Всі мікроелементи, що містяться в насінні, в сукупності дають можливість організму формувати міцні кісткові тканини. Також відбувається зміцнення зубної емалі, прискорюється регенерація тканин.

  2. Чим корисний чорний та білий кунжут для травлення. Високий вміст клітковини гарантує нормалізацію роботи кишківника, з організму інтенсивно виводяться залишки їжі й токсини, відбувається загальне поліпшення перистальтики. Після приймання їжі було відзначено зниження рівня глюкози в крові. Тому добавку можуть безбоязно приймати люди, які страждають на цукровий діабет. При малорухливому способі життя користь кунжуту для суглобів не менш важлива, ніж для кісток. У боротьбі із зайвою вагою він також незамінний. Включення в раціон дозволить швидше впоратися із закрепами. 

  3. Насіння кунжуту – користь для здоров'я нервової системи. Природне джерело магнію й триптофану, тобто амінокислоти, яка перетворюється в серотонін (гормон радості й спокою), допомагає зміцнювати нервову систему. У людей знижується тривожність, відбувається впорядкування режиму дня, нормалізується сон. Вони здатні легко концентруватися та стають більш стресостійкими. При високому психоемоційному напруженні ці якості добавки особливо важливі, як і при хронічній втомі. Необхідно просто дізнатися, як приймати чорний кунжут або білий, щоб він приносив максимум позитивних ефектів для людського здоров'я.

  4. Кунжут – користь для печінки. Користь кунжуту для печінки полягає в його здатності надавати гепатопротекторну дію. Це обумовлено наявністю в складі амінокислот і антиоксидантів. Вони здатні захистити клітини від пошкоджень, запобігти жировій інфільтрації. Важливо знати, що при захворюваннях печінки вживати насіння необхідно з обережністю. Слід проконсультуватися з лікарем. 

У деяких ситуаціях продукт слід взагалі виключити з раціону, тому що існує не тільки користь від кунжуту, шкоду організму він також здатний заподіяти в певних ситуаціях.

Як приймати кунжут 

 

Слід знати, як їсти кунжут, щоб засвоювався кальцій і була користь для кісток. Особливість насіння в тому, що в сирому вигляді вони практично не засвоюються людським організмом. Однак існує досить велика кількість способів простого оброблення, що дозволяють забезпечити біодоступність, перетворити насіння в суперфуд.

Серед таких необхідно виділити наступні.

  1. Коротке обсмажування на сухій сковороді. Термооброблення активує антиоксиданти, покращує смак і аромат, робить добавку простою для засвоєння. Після обсмажування насіння можна додавати в салати, борошняні вироби, другі страви.

  2. Насіння можна замочити на 4–6 годин. Після цього воно буде ефективно засвоюватися. Додавати можна в супи, йогурти, каші, смузі.

  3. Подрібнення. Після цієї процедури додавати можна в будь-які страви на власний смак. У подрібненому вигляді біодоступність істотно зростає.

  4. Приготування кунжутного молока. Додавати його можна у випічку, гранолу, до соусів, супів.

Такі елементарні способи оброблення перетворюють звичайний кунжут на справжній суперфуд. Різноманітність варіантів його використання дає можливість кожній людині підібрати раціон улюблених страв. Насіння сприяють підтримці не тільки фізичного здоров'я, але й емоційного. Вони однаково корисні дітям у період активного зростання, дорослим, вагітним і жінкам, що годують, літнім людям. 

При вегетаріанській системі харчування існує певний дефіцит мікроелементів і амінокислот. Включення в раціон кунжуту – це відмінна можливість виправити ситуацію, забезпечити свій організм всім необхідним для повноцінного життя. За відсутності тваринних продуктів в раціоні, обмеженості харчування насіння є практичним вибором для компенсації.

Кунжут – протипоказання

 

Ми розглянули корисні властивості кунжуту, а тепер хочемо приділити увагу протипоказанням. Не варто вживати насіння або ж використовувати в обмеженій кількості при:

  • захворюваннях печінки;

  • схильності до утворення тромбів, підвищеному згортанні крові;

  • сечокам'яній та виразковій хворобі;

  • проблемах з ендокринною системою;

  • надмірній вазі.

Перед тим, як ввести насіння в постійний раціон, слід проконсультуватися з лікарем. Фахівець підкаже, скільки можна їх використовувати в щоденному раціоні для користі. У кунжуті багато вітамінів і мікроелементів, тому він обов'язково повинен бути присутнім в раціоні кожної людини.