Кошик
2165 відгуків
🐇Замовлень море - ми на хвилі! Щасливого Великодня!
вул. Ізюмська 5, Київ, Україна
Додати відгук
Eatofit
+380 (93) 997-67-47

Що таке сухофрукти, як їх роблять і чим вони відрізняються від цукатів

Що таке сухофрукти, як їх роблять і чим вони відрізняються від цукатів

Як роблять сухофрукти

бланширование

Любителям солодощів хочеться знати, як роблять сухофрукти і чим вони відрізняються від цукатів. Сушені фрукти отримують кількома способами: за допомогою сушіння на сонці та промисловим методом.

Сушіння фруктів на сонці

Сушіння ягід і фруктів на сонці  — це природний прийом. Таким чином зазвичай створюються сухофрукти з яблук, груш, слив, хурми та інших плодів. Після збору фруктів та овочів, їх ріжуть і розкладають на таці, яку виставляють на сонце. 

У деяких випадках фрукти залишають на дереві до повної втрати вологи. Такі плоди виходять пружними і не кришаться.

Промислова сушка

Якщо ви любите сухофрукти, як роблять їх на виробництві важливо знати. Отримання сушених фруктів досягається за допомогою спеціальних апаратів:

  • печей;

  • дегідраторів;

  • ліофільних машин.

Таким чином, продукція готова до вживання вже через 3-5 годин. У печах ягоди та фрукти сушаться за високої температури. Варто зазначити, що при цьому прийомі разом із вологою зникають корисні речовини. Дегідратор влаштований так, що в сушильній камері волога випаровується за температури 40°C. У фруктах, сушених цим методом, зберігаються всі корисні речовини. У ліофільних машинах плоди піддаються шоковому заморожуванню. У них зберігаються корисні властивості, аромат і смак. Сухофрукти такого типу називаються сублімованими. Вони зберігаються в герметичній упаковці до 20 років. Сушені фрукти сортуються — пошкоджені та некрасиві плоди бракуються.

Після сушіння виробники обробляють сухофрукти консервантами. Вони зберігають колір і смак плодів, а також оберігають продукт від комах і цвілі. Найчастіше на виробництвах використовуються такі речовини, на які рекомендується звернути увагу:

  1. Діоксид сірки (Е220). Консервант оберігає продукт від личинок і комах, впливає на збереження яскравого кольору плода. У великому дозуванні діоксид сірки викликає алергічну реакцію організму.

  2. Каустична сода. Шляхом її застосування сушіння плодів відбувається швидше. Передозування каустичної соди загрожує проблемами зі шлунково-кишковим трактом.

  3. Рафінована олія. Її застосування додає фрукту блиску.

  4. Цукровий сироп. З його допомогою продукт буде солодшим. Передозування сиропу призводить до підвищення рівня цукру в крові.

Покупцям солодощів слід знати, коли харчові консерванти додають в сухофрукти, що це в розумних кількостях безпечно для людини. Алергіки мають бути уважними при вживанні виробничих сушених фруктів.

Чим відрізняються цукати від сухофруктів

сушеные фрукты и цукаты

Давайте розберемося, чим відрізняються цукати від сухофруктів і як їх роблять. У сушених фруктах містяться необхідні вітаміни, мінерали та клітковина. Правильне приготування впливає на цілющі властивості висушених плодів. У магазині сухофруктів також продаються цукати, глазуровані та в'ялені фрукти. Корисність сушених плодів досягається шляхом природного приготування без додаткових консервантів і підсолоджувачів.

Цукати і глазуровані фрукти виробляються шляхом додавання цукру, ароматизаторів, барвників і консервантів. Для в'ялених плодів також використовується цукровий сироп, у якому перед приготуванням замочують фрукт. Сушать його повільно. Серед покупців користується популярністю інжир в'ялений —  смачний і корисний продукт. Солодка соковита м'якоть припаде до смаку всім. В'ялені фрукти протипоказано людям із цукровим діабетом.

Сушіння фруктових плодів —  простий спосіб обробки для довгострокового зберігання. Зі свіжих фруктів випаровується волога, у зв'язку з чим вони зменшуються й отримують насичений смак. Для м'якості сухофрукти бланшують —  поміщають їх на кілька секунд у киплячу воду. Після чого викладають на сито для усунення рідини. Сушаться різні ягоди, овочі та фрукти. У домашніх умовах досягти бажаного результату важко. Для виробництва готового продукту знадобиться багато часу. На сучасних виробництвах плоди зневоднюються методом дегідратації. Процес здійснюється на спеціальному агрегаті протягом декількох годин.

Як готуються цукати і сухофрукти — різниця очевидна. Перші створюються шляхом замочування в цукровому сиропі, а для сушіння фруктів не потрібно додаткових компонентів. І цукати, і сухофрукти корисні для харчування. Вони — джерело вітамінів, мінералів, клітковини, органічних кислот і пептидів. Тільки цукати рекомендується їсти в невеликій кількості. Це пов'язано з підсолоджувачем. Сухофрукти можна вживати без обмежень. Популярні сухофрукти —  родзинки, курага, чорнослив, яблука, груші та інші плоди.

Із чого роблять цукати

Цукати роблять із різних фруктів і ягід:

  • груш;

  • яблук;

  • апельсинів;

  • вишні;

  • полуниці;

  • гарбуза;

  • моркви;

  • інших плодів.

Головна їхня відмінність від сухофруктів — щільна м'якоть. Для цукатів з кавуна, лимона, апельсина використовуються шкірки.

Процес створення цукатів складається з таких етапів:

  1. Порізаний на часточки плід замочується у воді кілька діб.

  2. Шматочки майбутніх солодощів піддаються дробовому варінню в цукровому сиропі. Цукати занурюються в розчин кілька разів на короткий інтервал.

  3. Проварені в сиропі плоди відкидають на сито для позбавлення від зайвої рідини.

  4. Десерт поміщається в духовку для затвердіння.

За допомогою такого прийому готуються звичайні цукати з підсохлою цукровою плівкою. На виробництвах десерт готується шляхом тиражування і кандіювання. У першому варіанті цукати поміщають у цукровий сироп і сушать за температури 50° С. У другому випадку плоди витримують у сиропі, що охолоджений до 35°С - 40°С. Головне правило під час виробництва цукатів — вони не повинні злипатися між собою та липнути до рук.

Користь цукатів і сухофруктів

У цукатах зберігаються корисні речовини фрукта або овоча. У ягідних і фруктових солодощах містяться вітаміни А, В, С, Р. Вони відіграють роль у зміцненні імунітету, нормалізації роботи серця і судин. В інших цукатах присутній вітамін РР, антиоксиданти, мікроелементи та вуглеводи. Фруктові солодощі — чудова заміна пирогів, тортів, печива і цукерок. Наприклад, курага — це джерело вітаміну К, магнію і калію. Її потрібно їсти людям з проблемами згортання крові. Сушений абрикос підтримує роботу серцево-судинної системи та кишківника.

Цукати, приготовані зі шкіркою, незамінні для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту і нормалізації рівня холестерину в крові. Імбирні цукати — джерело вітамінів і мікроелементів, що зміцнюють імунітет. У корені імбиру міститься гінгерол. Він прискорює метаболізм, знімає запальний процес і зменшує біль.

Переваги вживання цукатів:

  • підняття настрою;

  • насичення організму глюкозою;

  • поліпшення розумової діяльності;

  • нормалізація ваги.

Популярність цукатів пояснюється можливістю тривалого зберігання. Їх використовують, як начинку для тіста різних видів, декоративні елементи для тортів і тістечок, а також як десерт.

Якщо сухофрукти приготовані за правилами, то вони будуть не тільки смачними, а й корисними. Заготівля фруктів у домашніх умовах відрізняється складністю. Наприклад, диня сушена не вийде такою, як на виробництві. Це пов'язано з приготуванням продукту на спеціальному агрегаті. На виробництві з плодів видаляється понад 85% вологи. Завдяки цьому, готовий продукт зберігається максимально довго. Висушені фрукти та ягоди не містять консервантів, тому їх можна давати навіть малюкам. Більшість сухофруктів багаті калієм, насичують організм органічними кислотами. До їхнього складу входять мікроелементи, вуглеводи, вітаміни. Низькокалорійні солодощі допомагають знизити зайву вагу під час правильного харчування або дієти. За допомогою смачного перекусу раціон кожної людини стає насиченим. Ось чим сухофрукти відрізняються від цукатів.

Шкода цукатів

Необмежене вживання цукатів може завдати шкоди організму:

  1. Через велику кількість глюкози підвищується рівень цукру в крові.

  2. Зайві вуглеводи можуть призвести до ожиріння.

  3. Передозування деяких фруктів викликає алергію.

Важливо пам'ятати про норми вживання цукатів і сухофруктів.

Як зберігати сухофрукти та цукати

Польза и вред сухофруктов - кому их запрещено есть | Стайлер

Сухофрукти і цукати невибагливі до зберігання. Головне, щоб продукт зберігався в чистому, сухому скляному посуді з кришкою, що щільно загвинчується, адже протерти від пилу фрукт не вийде. Місце зберігання має бути темним, сухим і прохолодним — сухофрукти не люблять вологу. Можна їх зберігати на балконі, в погребі або холодильнику. Вологі або перегріті цукати тануть і злипаються. Це впливає на їхній вигляд і смакові якості. Зберігаються цукати близько року. Якщо на етикетці продукту вказано термін придатності понад 12 місяців, то до його складу входять не натуральні консерванти.

Сухофрукти і цукати належать до східних солодощів. Курага, хурма сушена, ананаси, кавун та інші натуральні десерти — найкращі ласощі для дорослих і дітей. Різноманітність сухофруктів, горіхів і цукатів на продовольчому ринку приводить у захват. Смачно і корисно — це про сушені фрукти.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner