Кошик
2190 відгуків
🐇Замовлень море - ми на хвилі! Щасливого Великодня!
вул. Ізюмська 5, Київ, Україна
Додати відгук
Eatofit
+380 (93) 997-67-47

Все про горіхові пасти, їх різновиди та користь

Все про горіхові пасти, їх різновиди та користь

Різновиди горіхової пасти

Не зважаючи на те, що, на перший погляд, може здатися, що всі горіхові пасти – це однакова продукція, це не так. Вони відрізняються за складом, смаками, консистенцією, харчовою цінністю. Найпоширенішими видами вважаються:

  • арахісова паста;

  • мигдальна;

  • паста кеш'ю;

  • кокосова;

  • з волоського горіха;

  • з лісового горіха;

  • фісташкова;

  • тахіні;

  • з декількох видів горіхів.

За консистенцією горіхові пасти бувають двох видів.

  1. Гладкі, мають гладеньку або вершкову консистенцію. В них горіхи ретельно перемелені, а однорідна кремоподібна текстура дає змогу легко наносити їх на хліб.

  2. Хрусткі (зі шматочками горіхів). Підходять для випічки, заготовин, приготування смузі.

За використанням кількості горіхів вони діляться на 100% пасту (в ній використовуються тільки натуральні продукти й немає жодних добавок) і з добавками (можуть бути присутніми шматочки фруктів, шоколаду, цукор, сіль, пальмова олія). Перший варіант вважається кориснішим. Також деяка продукція може бути оснащена білком. Такі горіхові пасти – користь для спортсменів, оскільки поповнюють запаси необхідного вживання щоденного білка. 

 

Арахісова паста

Найпоширеніша серед усіх видів. Її смак нагадує смажені горіхи. Користь горіхової пасти з арахісу:

  • гарна харчова цінність;

  • сприяє здоров'ю серця;

  • приємний смак.

Арахісова паста багата на мононенасичені жири, які надають відчуття ситості. Біотин в її складі покращує мозкову діяльність. Найкраще купувати продукт, що складається тільки з арахісу й солі, де немає домішок пальмової олії. 

 

Паста кеш'ю

У ній міститься невелика кількість білка, але більше заліза, фосфору, цинку, вітаміну Е і міді. Також в її складі майже немає цукру. Виготовляється продукція на сирому або солоному маслі кеш'ю. Перший варіант має велику кількість поживних речовин. У ньому відсутні калій і холестерин.

До переваг пасти кеш'ю належать:

  • джерело великої кількості магнію й натрію;

  • невеликий вміст жирів;

  • хороша харчова цінність.

Але в ній немає омега-3 жирних кислот, які необхідні організму, оскільки вони зводять до мінімуму ризик захворювання серця й запобігають стрибкам тиску.

 

Мигдальна паста

Підходить любителям фітнесу, оскільки в ній міститься велика кількість клітковини, мінералів і вітамінів. Також в її складі присутні кальцій, ніацин, магній, фолієва кислота, рибофлавін, велика кількість вітаміну Е, омега-3 жирні кислоти. За текстурою нагадує арахісову. Вибирати рекомендується продукцію, де міститься тільки смажений мигдаль.

До її переваг варто додати:

  • користь для здоров'я;

  • поліпшення роботи травної системи;

  • підтримку здорового вигляду шкіри;

  • зниження рівня холестерину;

  • зниження ваги.

Це ідеальне джерело клітковини та поліненасичених жирів.

 

Паста з лісових горіхів

Фундучна паста дуже смачна, але містить велику кількість цукру. У деякій продукції присутній ароматизатор шоколаду. Містить велику кількість калорій, поживних речовин і корисних жирів. У ній присутні вітаміни групи B, фосфор, фолієва кислота, цинк, калій. Також вона багата джерелами мононенасичених і поліненасичених жирів.

До її переваг варто додати:

  • зняття запальних процесів в організмі;

  • високий вміст антиоксидантів;

  • зниження рівня холестерину.

Але наявність у ній фолієвої кислоти знижує засвоєння цинку та заліза організмом. 

 

Фісташкова паста

Багата на вітамін В6, який регулює рівень цукру, гемоглобіну, є чудовим джерелом калію. У ній мало калорій, але багато білка. Вона допомагає в схудненні. Вона найбільш некалорійна з усіх видів.

 

Паста з волоських горіхів

Паста з волоських горіхів – унікальний продукт, який має чудовий смак, аромат. У неї ніжна кремова консистенція. У складі присутні необхідні організму мікроелементи корисні речовини. Вона виводить токсини, шлаки, прискорює процес регенерації. 

Користь пасти з волоських горіхів полягає в:

  • поліпшенні пам'яті;

  • поліпшенні фізичної форми;

  • підтримці тонусу кровоносної системи;

  • зміцненні нервової системи;

  • підвищенні концентрації уваги;

  • поліпшенні стану шкірного покриву, волосся.

Ця продукція підходить чоловікам і жінкам, і сприятливо впливає на роботу всього організму. 

 

Кокосова паста

Кокосова паста є натуральним продуктом. Виготовляється з м'якоті кокоса. У неї ніжний смак, приємний аромат. Вона використовується під час приготування різних страв. В її складі немає цукру та шкідливих домішок. 

Кокосова горіхова паста користь:

  • джерело жирних кислот;

  • у складі присутні вітаміни та мінерали;

  • покращує травлення;

  • зміцнює серцево-судинну систему;

  • підвищує імунітет.

В її складі переважає велика кількість клітковини. 

 

Тахіні

Густа паста з перемеленого насіння кунжуту. Має попит на Близькому Сході. Її використовують під час приготування різних страв. Це ідеальний варіант для здорового та правильного харчування. В її складі відсутній цукор. А насіння кунжуту багате на мідь, марганець, кальцій, магній, залізо, фосфор, вітаміни В, цинк.

 

Склад горіхової пасти

Користь горіхових паст залежить від складу. А склад горіхової пасти залежить від її виду, використовуваних горіхів.

 Арахісова паста складається з:

  • 75% жирів;

  • 17% білків;

  • 8% вуглеводів;

  • магнію;

  • фосфору;

  • калію;

  • кальцію;

  • цинку;

  • натрію; 

  • вітамінів (В, Е, К, холіну).

Це досить висококалорійний продукт, який швидко засвоюється організмом.

У мигдальній пасті міститься:

  • 6 г вуглеводів;

  • 7 г білків;

  • 3 г клітковини;

  • 18 г жиру.

Усе це з розрахунку 2 столові ложки продукту. Калорійність – 196 калорій.

У пасті кеш'ю міститься менше жиру та білка. У 2 столових ложках:

  • 195 калорій.

  • 10 г вуглеводів;

  • 4 г білка;

  • 1 г клітковини;

  • 17 г жирів.

У 2 столових ложках фісташкової пасти:

  • 180 калорій;

  • 9 г вуглеводів;

  • 6 г білків;

  • 3 г клітковини;

  • 13 г жирів.

У продукції з лісового горіха у 2 ст. л. міститься:

  • 169 калорій;

  • 8 г вуглеводів;

  • 5 г білка;

  • 1 г клітковини;

  • 14 г жирів.

У 2 ст. л. пасти з волоського горіха містяться:

  • 179 калорій;

  • 4 г вуглеводів;

  • 4 г білка;

  • 2 г клітковини;

  • 17 г жирів.

У змішаній пасті склад відрізняється, залежно від використаних продуктів. У ній міститься більше мінералів, вітамінів, антиоксидантів, жирів, клітковини, ніж у продукції з одного виду горіха.

Користь і шкода горіхової пасти

Користь горіхової пасти:

  • нормалізує рівень холестерину й цукру в крові;

  • покращує імунітет;

  • запобігає серцево-судинним захворюванням;

  • зміцнює нервову систему;

  • нормалізує роботу печінки;

  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту

  • зміцнює хрящі та суглоби;

  • має прекрасні антиоксидантні властивості;

  • покращує стан волосся й шкіри;

  • підвищує потенцію (оскільки в ній присутній тестостерон).

Ця продукція корисна вагітним і жінкам, які годують груддю. Вона покращує лактацію, й робить грудне молоко поживнішим. Також не можна не згадати про користь горіхових паст для дітей, оскільки в них міститься велика кількість корисних мікроелементів.

Що стосується шкоди, то варто додати великий вміст калорій, наявність насичених жирів і калію. Її надмірне вживання може призвести до великого набору ваги.

  • У чому різниця між приправами, спеціями та прянощами
    У чому різниця між приправами, спеціями та прянощами
    Біологічне тіло людини влаштоване так, що йому потрібна їжа, причому різноманітна. Вона піддається розщепленню на елементи, які використовуються в організмі для протікання різних хімічних реакцій. І люди щодня стоять біля плити, готують страви і смакують, отримуючи при цьому масу позитивних емоцій. Але страва буде смачною, якщо використовувати прянощі, спеції та приправи. Як ви вважаєте, може, ці три слова позначають одне й те саме, чи це різні поняття? Давайте розберемося.
    У чому різниця між приправами, спеціями та прянощами
  • Все про замінники цукру
    Все про замінники цукру
    Продукти і напої, позначені як «без цукру» або «дієтичні», можуть містити як штучні, так і натуральні замінники цукру. Вибір таких продуктів часто обумовлений бажанням краще контролювати вагу, зокрема шляхом зменшення змісту цукру в крові та зменшення рівня інсулінорезистентності. Який цукрозамінник нешкідливий? Сьогодні на ринку існує безліч цукрозамінників, які можуть міститися в різних продуктах і напоях. Тому, напевно, варто розглянути їхні характеристики, особливо щодо впливу на наше...
    Все про замінники цукру

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner