Все про горіхові пасти, їх різновиди та користь

Різновиди горіхової пасти
Не зважаючи на те, що, на перший погляд, може здатися, що всі горіхові пасти – це однакова продукція, це не так. Вони відрізняються за складом, смаками, консистенцією, харчовою цінністю. Найпоширенішими видами вважаються:
-
арахісова паста;
-
мигдальна;
-
паста кеш'ю;
-
кокосова;
-
з волоського горіха;
-
з лісового горіха;
-
фісташкова;
-
тахіні;
-
з декількох видів горіхів.
За консистенцією горіхові пасти бувають двох видів.
-
Гладкі, мають гладеньку або вершкову консистенцію. В них горіхи ретельно перемелені, а однорідна кремоподібна текстура дає змогу легко наносити їх на хліб.
-
Хрусткі (зі шматочками горіхів). Підходять для випічки, заготовин, приготування смузі.
За використанням кількості горіхів вони діляться на 100% пасту (в ній використовуються тільки натуральні продукти й немає жодних добавок) і з добавками (можуть бути присутніми шматочки фруктів, шоколаду, цукор, сіль, пальмова олія). Перший варіант вважається кориснішим. Також деяка продукція може бути оснащена білком. Такі горіхові пасти – користь для спортсменів, оскільки поповнюють запаси необхідного вживання щоденного білка.
Арахісова паста
Найпоширеніша серед усіх видів. Її смак нагадує смажені горіхи. Користь горіхової пасти з арахісу:
-
гарна харчова цінність;
-
сприяє здоров'ю серця;
-
приємний смак.
Арахісова паста багата на мононенасичені жири, які надають відчуття ситості. Біотин в її складі покращує мозкову діяльність. Найкраще купувати продукт, що складається тільки з арахісу й солі, де немає домішок пальмової олії.
Паста кеш'ю
У ній міститься невелика кількість білка, але більше заліза, фосфору, цинку, вітаміну Е і міді. Також в її складі майже немає цукру. Виготовляється продукція на сирому або солоному маслі кеш'ю. Перший варіант має велику кількість поживних речовин. У ньому відсутні калій і холестерин.
До переваг пасти кеш'ю належать:
-
джерело великої кількості магнію й натрію;
-
невеликий вміст жирів;
-
хороша харчова цінність.
Але в ній немає омега-3 жирних кислот, які необхідні організму, оскільки вони зводять до мінімуму ризик захворювання серця й запобігають стрибкам тиску.
Мигдальна паста
Підходить любителям фітнесу, оскільки в ній міститься велика кількість клітковини, мінералів і вітамінів. Також в її складі присутні кальцій, ніацин, магній, фолієва кислота, рибофлавін, велика кількість вітаміну Е, омега-3 жирні кислоти. За текстурою нагадує арахісову. Вибирати рекомендується продукцію, де міститься тільки смажений мигдаль.
До її переваг варто додати:
-
користь для здоров'я;
-
поліпшення роботи травної системи;
-
підтримку здорового вигляду шкіри;
-
зниження рівня холестерину;
-
зниження ваги.
Це ідеальне джерело клітковини та поліненасичених жирів.
Паста з лісових горіхів
Фундучна паста дуже смачна, але містить велику кількість цукру. У деякій продукції присутній ароматизатор шоколаду. Містить велику кількість калорій, поживних речовин і корисних жирів. У ній присутні вітаміни групи B, фосфор, фолієва кислота, цинк, калій. Також вона багата джерелами мононенасичених і поліненасичених жирів.
До її переваг варто додати:
-
зняття запальних процесів в організмі;
-
високий вміст антиоксидантів;
-
зниження рівня холестерину.
Але наявність у ній фолієвої кислоти знижує засвоєння цинку та заліза організмом.
Фісташкова паста
Багата на вітамін В6, який регулює рівень цукру, гемоглобіну, є чудовим джерелом калію. У ній мало калорій, але багато білка. Вона допомагає в схудненні. Вона найбільш некалорійна з усіх видів.
Паста з волоських горіхів
Паста з волоських горіхів – унікальний продукт, який має чудовий смак, аромат. У неї ніжна кремова консистенція. У складі присутні необхідні організму мікроелементи корисні речовини. Вона виводить токсини, шлаки, прискорює процес регенерації.
Користь пасти з волоських горіхів полягає в:
-
поліпшенні пам'яті;
-
поліпшенні фізичної форми;
-
підтримці тонусу кровоносної системи;
-
зміцненні нервової системи;
-
підвищенні концентрації уваги;
-
поліпшенні стану шкірного покриву, волосся.
Ця продукція підходить чоловікам і жінкам, і сприятливо впливає на роботу всього організму.
Кокосова паста
Кокосова паста є натуральним продуктом. Виготовляється з м'якоті кокоса. У неї ніжний смак, приємний аромат. Вона використовується під час приготування різних страв. В її складі немає цукру та шкідливих домішок.
Кокосова горіхова паста користь:
-
джерело жирних кислот;
-
у складі присутні вітаміни та мінерали;
-
покращує травлення;
-
зміцнює серцево-судинну систему;
-
підвищує імунітет.
В її складі переважає велика кількість клітковини.
Тахіні
Густа паста з перемеленого насіння кунжуту. Має попит на Близькому Сході. Її використовують під час приготування різних страв. Це ідеальний варіант для здорового та правильного харчування. В її складі відсутній цукор. А насіння кунжуту багате на мідь, марганець, кальцій, магній, залізо, фосфор, вітаміни В, цинк.
Склад горіхової пасти
Користь горіхових паст залежить від складу. А склад горіхової пасти залежить від її виду, використовуваних горіхів.
Арахісова паста складається з:
-
75% жирів;
-
17% білків;
-
8% вуглеводів;
-
магнію;
-
фосфору;
-
калію;
-
кальцію;
-
цинку;
-
натрію;
-
вітамінів (В, Е, К, холіну).
Це досить висококалорійний продукт, який швидко засвоюється організмом.
У мигдальній пасті міститься:
-
6 г вуглеводів;
-
7 г білків;
-
3 г клітковини;
-
18 г жиру.
Усе це з розрахунку 2 столові ложки продукту. Калорійність – 196 калорій.
У пасті кеш'ю міститься менше жиру та білка. У 2 столових ложках:
-
195 калорій.
-
10 г вуглеводів;
-
4 г білка;
-
1 г клітковини;
-
17 г жирів.
У 2 столових ложках фісташкової пасти:
-
180 калорій;
-
9 г вуглеводів;
-
6 г білків;
-
3 г клітковини;
-
13 г жирів.
У продукції з лісового горіха у 2 ст. л. міститься:
-
169 калорій;
-
8 г вуглеводів;
-
5 г білка;
-
1 г клітковини;
-
14 г жирів.
У 2 ст. л. пасти з волоського горіха містяться:
-
179 калорій;
-
4 г вуглеводів;
-
4 г білка;
-
2 г клітковини;
-
17 г жирів.
У змішаній пасті склад відрізняється, залежно від використаних продуктів. У ній міститься більше мінералів, вітамінів, антиоксидантів, жирів, клітковини, ніж у продукції з одного виду горіха.
Користь і шкода горіхової пасти
Користь горіхової пасти:
-
нормалізує рівень холестерину й цукру в крові;
-
покращує імунітет;
-
запобігає серцево-судинним захворюванням;
-
зміцнює нервову систему;
-
нормалізує роботу печінки;
-
покращує роботу шлунково-кишкового тракту
-
зміцнює хрящі та суглоби;
-
має прекрасні антиоксидантні властивості;
-
покращує стан волосся й шкіри;
-
підвищує потенцію (оскільки в ній присутній тестостерон).
Ця продукція корисна вагітним і жінкам, які годують груддю. Вона покращує лактацію, й робить грудне молоко поживнішим. Також не можна не згадати про користь горіхових паст для дітей, оскільки в них міститься велика кількість корисних мікроелементів.
Що стосується шкоди, то варто додати великий вміст калорій, наявність насичених жирів і калію. Її надмірне вживання може призвести до великого набору ваги.
- У чому різниця між приправами, спеціями та прянощамиБіологічне тіло людини влаштоване так, що йому потрібна їжа, причому різноманітна. Вона піддається розщепленню на елементи, які використовуються в організмі для протікання різних хімічних реакцій. І люди щодня стоять біля плити, готують страви і смакують, отримуючи при цьому масу позитивних емоцій. Але страва буде смачною, якщо використовувати прянощі, спеції та приправи. Як ви вважаєте, може, ці три слова позначають одне й те саме, чи це різні поняття? Давайте розберемося.У чому різниця між приправами, спеціями та прянощами
- Все про замінники цукруПродукти і напої, позначені як «без цукру» або «дієтичні», можуть містити як штучні, так і натуральні замінники цукру. Вибір таких продуктів часто обумовлений бажанням краще контролювати вагу, зокрема шляхом зменшення змісту цукру в крові та зменшення рівня інсулінорезистентності. Який цукрозамінник нешкідливий? Сьогодні на ринку існує безліч цукрозамінників, які можуть міститися в різних продуктах і напоях. Тому, напевно, варто розглянути їхні характеристики, особливо щодо впливу на наше...Все про замінники цукру